Energiezorgplan II moet 38 stadsgebouwen energiezuinig maken

Stad Oostende zal in de komende drie jaar 38 stadsgebouwen aanpakken in kader van het Klimaatbeleid. Het gaat om de grootste energiebesparende aanpak in de geschiedenis van de stad. Een investering van 5 miljoen euro die zichzelf terugverdient. “De stad zal in de toekomst maar liefst 333.542 euro of 1.322 ton CO² besparen.”

Het Energiezorgplan II is een samenwerking tussen de stad, het Energiehuis en Fluvius.© JR
Het Energiezorgplan II is een samenwerking tussen de stad, het Energiehuis en Fluvius.© JR

Het gaat om een samenwerking tussen de stad, het Energiehuis en Fluvius. In een eerste fase werden al acht stadsgebouwen aangepakt, waaronder het stadhuis. De tweede fase moet het merendeel van de stadsgebouwen energiezuinig maken.

“We gaan fors investeren om 38 gebouwen van de stad in zijn totaliteit aan te pakken”, vertelt schepen Björn Anseeuw (N-VA), bevoegd voor stadsgebouwen. “We gaan enerzijds energiebesparend werken, wat het interessant maakt voor onze energierekening en het komt ook het klimaat ten goede. We hebben ook bekeken welke gebouwen interessant zijn om energie op te wekken door bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen.”

Bij de selectie van de gebouwen werd het volledige stadspatrimonium onder de loep genomen. De gebouwen die aangepakt zullen worden, werden gekozen omdat die op een efficiënte en energetische manier gerenoveerd kunnen worden. “Het gaat om verschillende ontmoetingscentra, het gebouw van de brandweer, de Koninklijke Stallingen, de Kunstacademie en bibliotheek Kris Lambert, om er maar enkele op te noemen. In totaal zullen er 66 ingrepen worden gedaan aan de 38 gebouwen”, aldus schepen Anseeuw.

Budgetneutraal

Het financieel en innovatief model is erg interessant. “We gaan budgetneutraal te werk”, verduidelijkt schepen van Mens en Milieu, Silke Beirens (Groen). “Het gaat om een investering van 5 miljoen euro via een lening die de stad aangaat bij de bank. Bij het eerste Energiezorgplan werd nog gestreefd naar een gemiddelde terugverdientijd van 10 jaar, toen lag de investering stukken lager. Nu doen we dat op 15 jaar, maar die zal nooit langer zijn of de levensduur van de ingrepen. De lening wordt afbetaald met de gerealiseerde energiewinsten.”

Het doel van het Energiezorgplan is om dankzij een mix van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie het elektriciteits- en brandstofverbruik sterk terug te dringen. “In plaats van jaarlijks te betalen voor vervuilende elektriciteit en brandstof, zal de stad nu betalen voor maatregelen die hernieuwbare energie opleveren en energiebesparend zijn. Het hoeft dus geen extra geld te kosten om een leefbare stad te bouwen voor onze inwoners”, aldus schepen Beirens.

De belangrijkste ingrepen zijn het plaatsen van zonnepanelen, het vervangen van de bestaande verlichting en de aansluiting op het warmtenet. “Uiteindelijk zal er een CO²-reductie van ongeveer de helft bereikt worden in de gebouwen. De stad zal in de toekomst maar liefst 333.542 euro of 1.322 ton CO² besparen”, besluit schepen Anseeuw.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.