Droogtecommissie: blijf waterverbruik beperken, mogelijk volgende week strenge maatregelen

De uitgedroogde plassen in natuurgebied De Blankaart. © Marnix Goemaere

De Droogtecommissie heeft donderdag nog geen grote extra maatregelen aangekondigd om het waterverbruik te verminderen, nu ons land met een lange periode van droogte kampt. De sectoren moeten volgende week rapporteren aan de commissie welke besparende maatregelen zij kunnen nemen en welke risico’s zij zien, en op basis daarvan adviseert de Droogtecommissie volgende week mogelijk wel strengere maatregelen. Eerder trok West-Vlaams gouverneur Decaluwé al aan de alarmbel.

De Droogtecommissie adviseert donderdag om alle bestaande maatregelen maximaal te behouden. Het gaat dan om het advies om het waterverbruik maximaal terug te dringen, en er geldt een captatieverbod voor onbevaarbare waterlopen. Aan verschillende sluizen worden schepen gegroepeerd versast en sinds maandag is de pleziervaart ook niet meer mogelijk op waterwegen met zeer weinig of geen beroepsvaart.

Probleem bij waterlopen

De VMM benadrukt dat er voor de komende weken zeker voldoende drinkwater beschikbaar is, maar dat het probleem zich vandaag voordoet bij de waterlopen. Zo heeft de regenval van afgelopen weekend ons wel wat extra tijd opgeleverd, maar wordt verwacht dat midden september het kritische peil bereikt wordt op het Albertkanaal.

De sectoren zijn in overleg om te bekijken welke risico’s ze lopen wanneer het kritieke peil bereikt zou worden. Op basis daarvan worden volgende donderdag mogelijk wel strengere maatregelen aangekondigd, zoals een verbod op niet-essentieel waterverbruik.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.