Buurt blijft zich verzetten tegen nieuwe verkaveling: “Niets geleerd van overstromingen”

(foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Laurens Kindt

De inwoners van de Leliestraat, waar een nieuwe verkaveling gepland staat, blijven protesteren tegen de plannen van bouwheer en gemeente om er 247 wooneenheden op te trekken. “Heeft men dan niets geleerd van de zware overstromingen in Wallonië afgelopen zomer?”, vraagt An May van de actiegroep ‘Verkaveling Leliestraat Zedelgem’ zich af.

De soap rond de nieuw aan te leggen verkaveling op de site van een voormalige verffabriek in de Leliestraat, tussen het station en het Merkemveld, duurt ondertussen al meer dan acht jaar. Al even lang strijden de huidige inwoners van de Leliestraat tegen het project.

Naast de impact op de verkeersdrukte in hun buurt vrezen ze vooral dat er door alle bijkomende verharding te weinig plaats zal zijn voor het regenwater om de bodem in te sijpelen, met wateroverlast tot gevolg. Dat de beslissing van de gemeente Zedelgem om de verkaveling goed te keuren in juli genomen werd, net toen Wallonië te kampen had met desastreuze overstromingen, stuit op onbegrip.

“Hoe kan men zo blind zijn voor die waterproblematiek?”, vraagt An May zich af. Zij woont met haar partner en twee kinderen in de Leliestraat en engageert zich in de actiegroep tegen de plannen. “Het is toch onbegrijpelijk dat de gemeente net op dat moment zo’n beslissing neemt? Ik had nochtans gehoopt dat de situatie in Wallonië velen de ogen zou openen maar dat is dus niet het geval”, zegt ze. De buurtbewoners zijn al acht jaar bezig met hun strijd tegen de plannen. “Al van in 2013 tekenen we telkens beroep aan als de plannen weer opduiken of goedgekeurd worden, telkens met succes. Ook dit keer doen we dat, waardoor het uiteindelijk de provincie zal zijn die de knoop moet doorhakken. Bij de gemeente zeggen ze dat ze niets kunnen doen, maar dat vind ik een flauw excuus. Als lokaal bestuur bepaal je toch zelf wat er op je grondgebied gebeurt?”, vraagt An zich af. De actiegroep nam de Brugse advocate Marleen Ryelandt onder de arm.

Voeten vegen

“De site ligt in het overstromingsgebied van de Kerkebeek. Er zijn al moeilijkheden geweest in die zone. Daar bouwen, is echt om moeilijkheden vragen. De gemeente weet dat, maar heeft toch weer een goedkeuring verleend. Ik heb zo de indruk dat de gemeente Zedelgem haar voeten veegt aan de hele waterproblematiek. Kijk maar naar de plannen voor de nieuwe school aan de Groene Meersen. De naam zegt het zelf: het zijn meersen, daar moet je niet bouwen. Waarom men dan toch blijft volharden, is mij een raadsel. Geld zal ook wel een rol spelen”, klinkt het.

Aanvaardbaar

Bevoegd schepen Arnold Naessens (CD&V-Nieuw) ontkent dat. “Dat is je reinste onzin. Ik begrijp de bekommernissen van de actiegroep en ik denk dat, op vandaag, dergelijke plannen niet meer goedgekeurd zouden worden. Maar dit is een verhaal dat al veel ouder is. Tien jaar geleden is de zone ingekleurd als woonzone en is de bouwheer plannen beginnen ontwikkelen. Hij heeft die aangepast en gekneed tot een geheel dat volgens mij aanvaardbaar is.” Als de Vlaamse overheid nu zegt dat er in zulke gebieden niet meer mag gebouwd worden, dan zal men met geld over de brug moeten komen om al die projectontwikkelaars te vergoeden”, zegt hij. Op 23 november buigt de provincie zich over de verkavelingsplannen. Nog dit jaar zou er een definitieve uitspraak zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier