Bos+ plant 0,9 hectare nieuw bos in Zwevegem

BOS+ vzw plant vijf hectare nieuw bos aan. © gf
Redactie KW

De vwz Bos+ plant wel vijf hectare nieuw bos. Dat is even groot als 7,5 voetbalvelden. Daarmee lost BOS+ haar belofte in om voor elke participant die deelnam aan de klimaatmars van 10 oktober in Brussel, een vierkante meter bos te planten. 0,9 hectare nieuw bos komt in Zwevegem en 1,2 hectare in Ronse. De overige 2,9 hectare wordt in het voorjaar in DR Congo aangeplant door partner Faja Lobi.

De actie maakt deel uit van een belofte van BOS+. De vzw zou een vierkante meter bos voor elke deelnemer die meeliep in de Brusselse klimaatsmars van 10 oktober. Zo wou BOS+ en Klimaatcoalitie zo veel mogelijk mensen in de straten van Brussel te krijgen. “Na twee jaar corona trokken minstens 50.000 mensen het klimaatprotest weer op gang”, zegt Bert De Somviele, directeur van BOS+. “Door voor elk van hen een vierkante meter bos te planten, vergroten we de positieve impact van de betoging. Dat we daardoor vandaag 50.000 m² nieuw klimaatbos moeten aanplanten, nemen we er maar wat graag bij.”

Het is trouwens niet de eerste keer dat BOS+ zo’n actie lanceert. Drie jaar geleden al plantte de vzw klimaatbossen de klimaatsmars van 2 december 2018, een van de grootste klimaatmarsen ooit. Maar liefst 75.000 deelnemers lieten toen al hun stem horen voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Ook toen beloofde BOS+ om voor elke deelnemer een vierkante meter bos aan te planten. De vzw loste toen haar belofte in: Willebroek en Kortrijk kregen samen 3.75 ha nieuwe klimaatbossen, de rest werd aangeplant in Ecuador en Uganda. “Die bossen blaken momenteel van de gezondheid en worden stilaan groene pareltjes. Bomen en bossen zijn dan ook cruciaal in de strijd tegen de klimaatsverandering. Niet alleen houden ze veel broeikasgassen uit de atmosfeer, ze maken aanpassingen aan de gevolgen van klimaatverandering ook makkelijker. Daarbovenop helpen ze mee die andere enorme uitdaging aan te pakken: het pijlsnelle verlies van de wereldwijde biodiversiteit”, zegt de directeur van BOS+.

“En dat is misschien wel de belangrijkste boodschap die we met deze actie willen meegeven”, benadrukt Bert De Somviele. “Beide crisissen – klimaat en biodiversiteit – moeten tegelijk aangepakt worden. Willen we onze bossen niet kwijtspelen, moeten we zo snel mogelijk werk maken van een doortastend klimaatbeleid, en vice versa. Het is net onder invloed van klimaatverandering dat bossen en andere ecosystemen kwetsbaarder worden. Ironisch genoeg verliezen ze daarmee hun potentieel voor CO2-captatie en als klimaatbuffer. Terwijl vandaag ontbossing en vernietiging van habitats nog met stip de belangrijkste oorzaak vormen van biodiversiteitsverlies, wordt verwacht dat klimaatverandering dit in de toekomst zal overstijgen”, waarschuwt de directeur van BOS+.

De planactie Back to the Climate-bos zal plaatsvinden van 10u en 15u in Zwevegem. Inschrijven kan via de website van de BOS+.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.