https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

600 Brugse scholieren moedigen fietsende klimaatactivisten langs overstromingslijn aan

De leerlingen van de Boomhut in Sint-Andries moedigden de klimaatactie aan. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Gedurende vier dagen, van woensdag 6 tot zaterdag 9 oktober, fietsen klimaatactivisten langs de te vrezen overstromingslijn in 2100. 600 kinderen uit vier Brugse scholen langs de route moedigden de fietsers op donderdag 7 oktober aan. “Ride the Tide” is een actie opgezet door Climate Express die de actiegroep Grootouders voor het Klimaat voluit steunt.

“Ik wil Brugge niet zien zakken in de zee. Ik wil geen water in mijn laarzen, geen water aan mijn knieën”, zongen de leerlingen van het Immaculata Instituut in Sint-Michiels. Ze maakten een eigen lied en een video, gebaseerd op cijfers uit de jongste internationale klimaatrapporten. De video werd in en tiental klassen vertoond en nadien becommentarieerd.

Op initiatief van Grootouders voor het Klimaat – Regio Brugge moedigden 600 kinderen uit vier scholen die op de route langs de overstromingslijn liggen, de fietsers aan. Met hun gekleurde laarsjes riepen ze op om nu een ambitieus klimaatbeleid te voeren en zo hun toekomst leefbaar te houden.

De fietsende klimaatactivisten paseerden langs de Boomhut en de Triangel in Sint-Andries, Immaculata in Sint-Michiels en Klimop in Oostkamp.

Klimaatwet

“Met deze fietsactie wil de jongerenorganisatie Clmate Express erop wijzen dat niks doen aan de klimaatproblematiek veel meer zal kosten dan nu actie te ondernemen”, stelt woordvoerder én grootouder Jeroen Opdebeeck. “Een Klimaatwet zoals in Nederland, met beleid op lange termijn ontbreekt bij ons. Op het ogenblik zitten we al met een stijging van ongeveer 1,2°C. Gaan we boven de 1,5 °C, dan komen de komende generaties stilaan in een onleefbare wereld terecht.”

“Het nieuwe IPCC rapport van de VN gewaagt zelfs van een scenario van plus 2,8°C. Naast de opwarming krijgen we ook nog eens extremer weer: meer en langere droogtes, kortstondige maar hevige regens…. de hevige overstromingen in ons land deze zomer waren daar een voorproefje van. Daarnaast en op termijn staat ons ook een stijging van het zeeniveau te wachten….”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.