Klaas en Liesbeth Vandendriessche: “Het kan altijd groener in de stad”

"We zijn wel trots dat Natuurpunt ons in de kijker zet", glimlachen Klaas en zijn gezin. © JA
Redactie KW

Klaas Vandendriessche en Liesbeth Vanderschaeve zijn samen met hun drie kinderen al jarenlang lid van Natuurpunt Kortrijk. Om al hun leden te bedanken zette de vereniging het gezin deze week in de bloemetjes. “We vinden het heel belangrijk om de liefde voor natuur mee te geven aan onze kinderen en voor Natuurpunt wilden we wel eens in de kijker staan”, zeggen Klaas en Liesbeth

Natuurpunt Kortrijk telt op dit moment 1.280 leden. Een van die gezinnen is dat van Klaas Vandendriessche en Liesbeth Vanderschaeve. Klaas (40) werkt in het buitengewoon middelbaar onderwijs in Rumbeke en Liesbeth (38) is duurzaamheidsambtenaar bij de stad Kortrijk. Samen met hun drie zonen Jolan (7), Tiebe (6) en Mats (2,5) trekken ze dikwijls de natuur in.

Ecologische tuin

“Ik heb me twintig jaar geleden lid gemaakt van Natuurpunt tijdens de Gentse Feesten”, vertelt Klaas. Liesbeth kreeg de microbe van haar ouders, die zelf al lid waren van Natuurpunt. Ondertussen zijn ook Klaas’ ouders lid van de natuurvereniging. Thuis bij hun drie jonge kinderen staat de natuur centraal.

“We hebben onze tuin ecologisch ingericht met inheemse soorten. We hebben ook een natuurlijk visvijvertje, meer een poel eigenlijk. De kinderen liggen vaak op hun buik naar het water te kijken om de dikkopjes, libellen, padden, kikkers en poelslakken te bewonderen.” Zoon Tiebe somt nog meer diertjes op die hun tuin rijk is. Voor zijn verjaardag kreeg hij zijn eigen verrekijker.

“Ook al houden wij zo van de natuur, toch wonen we bewust in de stad”

“Ook al houden wij zo van de natuur, toch wonen we bewust in de stad”, klinkt het bij Klaas en Liesbeth. “Zeker als het gaat over mobiliteit is het beter om in de stad te wonen. Alles is dichtbij, met de fiets of te voet proberen we zo weinig mogelijk belastend te zijn voor de natuur.”

Het hele gezin houdt van wandelen, ook de kinderen. “Kortrijk en omgeving is een vrij bosarme en natuurarme omgeving. Het kan dus altijd nog wat groener in de stad. Het liefste gaan we op reis naar de bergen. Deze zomer waren we in de Alpen en dan hebben we even geen behoefte aan steden. Deze week gingen we nog wandelen in Burreken in Oost-Vlaanderen met een picknick mee. Onze zoon Jolan is erg geïnteresseerd in bessen. We plukken dan braambessen en maken er een milkshake mee.”

In de bloemetjes

Zowel Klaas als Liesbeth volgden al een cursus bij Natuurpunt. Klaas leerde meer over vogels terwijl Liesbeth zich uit interesse bijschoolde tot natuurgids. “We gingen vroeger ook dikwijls mee met gegidste wandelingen van Natuurpunt, nu gaan we meer als gezin op stap”, zegt Liesbeth. “We zijn wel trots dat Natuurpunt ons in de kijker zet. Ze hebben trouwens mooie uitgaves waar je als lid van kan genieten en waarin je ook mooie wandelingen kan ontdekken.

Maar het is vooral belangrijk dat mensen de vereniging leren kennen. Het is goed voor de toekomst om anderen en zeker kinderen het belang van de natuur mee te geven. Hoe dichter we bij de natuur staan, hoe meer respect we ervoor kunnen hebben”, besluit Klaas.

(Jasmien Aernout)

Eerder deze week zette Natuurpunt Kortrijk het gezin Vandendriessche in de spotlight. “Ze stralen gewoon natuur uit”, opperde voorzitter Lies Vandemaele.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.