Kemmelse Dries krijgt krimlindebomen

Schepen Jean-Pierre Geelhand bij de krimlindebomen die op de Dries worden geplant. © EF
Redactie KW

Begin oktober startten de omgevingswerken op de Dries in Kemmel. Alle bomen werden gerooid, het grasveld genivelleerd en heringezaaid. Ondertussen kleurt de Dries opnieuw groen en zijn de bomen besteld. “We kozen voor de krimlinde. De aanplanting gebeurt in het voorjaar van 2021”, zegt schepen Jean-Pierre Geelhand de Merxem.

Voor de heraanleg van de Dries sloot de gemeente Heuvelland, in samenspraak met het agentschap Onroerend Erfgoed, een overeenkomst af met tuinarchitect Geert Bossaert en tuinaannemer Geert Dewulf. Zij trokken samen met schepen Jean-Pierre Geelhand de Merxem naar het Nederlandse Haaren om er in het tuincentrum van M. Van Den Oever de krimlindebomen uit te kiezen.

Mooie kroon

“Bijzonder daar is dat het kweken van deze soort bomen zo gebeurt dat er nadien een mooie kroon ontstaat en geen lange stam. We bestelden 22 krimlindes en die zullen met een vrachtwagen overgebracht worden naar Kemmel. De dag voordien graven we de kuilen zodat de bomen nog dezelfde dag op de Dries zullen staan. Zo zullen we opnieuw een kwalitatieve Dries bekomen.”

De krimlindes worden tegenwoordig veel gebruikt bij openbare groenaanplantingen. “Ze zijn beter aangepast aan de lokale omstandigheden en meer bestand tegen ziekten. Zo zijn de lindes minder gevoelig voor bladluizen waardoor er ook minder honingdauw (drup) is en hebben ze daarnaast minder last van wortelopslag.”

“Het iets kleiner uitgroeien van de linde zal het mogelijk maken deze vrij te laten uitgroeien en enkel een geringe, begeleidende onderhoudssnoei te moeten uitvoeren. De boom kan 25 meter hoog worden.”

Zieke paardenkastanjebomen

Oorspronkelijk en vermoedelijk sedert 1922 stonden er paardenkastanjes op de Dries. Begin de jaren 2000 werden de bomen aangetast door de paardenkastanjemineermot. “Sindsdien werden al vijf afgestorven bomen verwijderd, de overige bomen zijn in slechte conditie.”

“Enkel twee bomen zijn weinig aangetast. Mede door de uitgevoerde wegenwerken rond de Dries in 2009 en het parkeren binnen de boomspiegels ging de vitaliteit van de bomen verder achteruit.” (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier