Kapster verzamelt haar voor waterfilters

Nana verzamelt het afgeknipte haar om er waterfilters van te maken. © Foto EF
Redactie KW

Biokapster Nana Dassonville uit Westouter gooit in haar kapsalon Hoofdzaak Nana in Ieper niet langer haar in de vuilnisbak. Ze spaart het op om het te bezorgen aan de vzw DungDung die er onder andere haarmatten tegen waterverontreiniging van maakt.

‘Hergebruik’ is een sleutelwoord in Hoofdzaak Nana. Geen plastiek kapmantels dus, maar ook geen chemische producten of haarkleuringen. “100 procent natuurlijk is de beste en gezondste behandeling van het haar en hoofdhuid. Als kapster wil ik ook bijdragen aan een propere en betere natuur”, zegt Nana.

“Ik profileer me als afvalarm kapsalon. Door de focus te leggen op duurzaamheid, recycleren en natuurlijke haarverzorging heb ik amper afval. Ik wou al langer iets doen met afgeknipt haar want het is een mooie grondstof. Haar is sterk. Vroeger gebruikte men bijvoorbeeld paardenhaar in plaaster. Lange haren gebruikt men om pruiken mee te maken. Voor korte afgeknipte lokken bestond er tot voor kort niets in België. Nu wel. Alles gaat in een speciale papieren haarzak van het Brusselse bedrijf DungDung dat het haar gebruikt als grondstof voor waterfilters.”

“Haar is een interessante organische grondstof”, vertelt Patrick Janssens van DungDung. “We verzamelen de haarresten van aangesloten kapsalons – nu 260 – om te hergebruiken in drie sectoren. Haarresten zijn een grondstof van filters tegen waterverontreiniging, van herbruikbare tassen en om brandwonden mee te behandelen. Haar bestaat voor 95 procent uit keratine. Daar doen we nu testen mee voor medisch gebruik. Voorlopig richten we ons vooral op de productie van ‘hair-booms’ en ‘hair-mats’.”

Houdt olie tegen

Een ‘hair-boom’ is een katoen of nylon buis vol haar die men bijvoorbeeld plaatst aan de oevers van stranden om te voorkomen dat olielozingen zich verspreiden. Een haarmat absorbeert in waterlopen gelekte olie en kan ook zwerfvuil tegenhouden. Voor een hair-boom is 2 kilogram afgeknipt haar nodig. Haarmatten bestaan in verschillende groottes, afhankelijk van de ernst van de situatie zijn er matten van 3 tot 5 meter. Gemiddeld heeft een kapsalon 2 tot 4 kilogram haarafval, al zijn er ook die 8 kilo hebben. We willen het haar van onze Belgische kappers zo veel mogelijk in eigen land houden. Dat is het duurzaamste.”

Nana heeft zojuist haar eerste haarzak vol. “Ik ben nog maar pas ingestapt in het project maar het is de bedoeling dat er nog heel veel zakken volgen. Ik ben heel blij met het initiatief”, zegt de enthousiaste biokapster.

(KVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier