Johan Verstreken hoopt dat minister Weyts haast maakt met beslissing rond kust- en oceaanbassin in Oostende

Redactie KW

Vlaams volksvertegenwoordiger Johan Verstreken heeft bij minister Ben Weyts aangedrongen om tijdig een beslissing te nemen omtrent het financieren van de bouw van een onderzoekshal op de site van GreenBridge in Oostende.

De onderzoekshal moet onderdak bieden aan een kust- en oceaanbassin. In dit bassin kunnen golven, stroming en wind worden opgewekt, waardoor onderzoekers heel wat testen kunnen uitvoeren in het kader van Blue Energy – energie opgewekt uit de zee.

Voor de realisatie is het alleen nog wachten op de beslissing van de minister over de bouw van de onderzoekshal. Als die beslissing nog lang uitblijft, dreigt de financiering – het gaat om een totale kostprijs van 30 miljoen euro – en zo ook de bouw van het kust- en oceaanbassin in het gedrang te komen. De financiering van het kust- en oceaanbassin gebeurt door de Vlaamse Overheid en de Herculesstichting, een fonds voor grote onderzoeksinfrastructuren. De financiering van de onderzoekshal gebeurt door de afdeling maritieme toegang van het ministerie van Openbare Werken.

Beslissen voor eind dit jaar

Alle innovatiemiddelen zijn beschikbaar, de financiering van het kust- en oceaanbassin is rond. Het is nu alleen nog wachten op de investering vanuit het ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken. Als minister Weyts echter eind 2016 nog geen beslissing genomen heeft, dan vervallen de door de Herculesstichting toegezegde middelen, als deze tegen dan nog niet zijn opgenomen. Dit zou betekenen dat er een nieuwe aanvraag voor steun moet ingediend worden bij de Herculesstichting met bijkomende vertraging tot gevolg.

De minister heeft Johan Verstreken alvast verzekerd dat de timing niet in het gedrang komt en dat hij dit jaar nog een beslissing zal nemen.

(FJA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.