Izegem bestrijdt onkruid voortaan met kokend water

Izegem bespuit het onkruid voortaan met kokend water. “Daardoor kunnen we het probleem aan de wortel aanpakken”, zegt Bart Azou van de gemeente Izegem.

© Frank Meurisse

Sinds de wetgeving zegt dat alle openbare ruimten zonder pesticiden beheerd en onderhouden moeten worden, is Izegem op zoek gegaan naar een alternatief. Izegem heeft de laatste jaren al enkele maatregelen genomen om onkruid tegen te gaan. “We hebben enkele rotondes in de stad heraangelegd met planten in plaats van met tegels. Wanneer er straten heraangelegd worden, kiezen we ook voor een straatsteen met beperkte voeg”, zegt schepen van groen Nadia Staes (SP.A). “In 2016 blijkt het koken van het onkruid duidelijk een trend te worden en Izegem springt graag op die kar.”

Dubbele investering

De stad koos er voor om te investeren in degelijk materiaal. “We hebben een heet-waterunit Wave met dubbel haspel voor manuele gerichte bestrijding. Deze machine moet gebruikt worden door twee personen. Zo’n unit heeft een watertank van 1.000 liter”, zegt schepen van openbare werken Kurt Grymonprez (SP.A). Daarnaast kocht Izegem ook een heet-waterunit met een sensor die het onkruid kan detecteren en gericht kokend water over het plantje spuit. Deze twee hoogtechnologische machines zijn goed voor een investering van 250.000 euro.

Om het onkruid gericht aan te pakken zullen de machines zes keer per jaar gebruikt moeten worden.

(KT – Foto Frank)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.