IVVO lanceert ‘maand van de netheid’ als alternatief voor jaarlijkse zwerfvuilactie

Ook zwerfvuilvrijwilligers, gezinnen, studenten... kunnen met de WePlog-app helpen om de buurt zwerfvuilvrij te houden. (Foto TOGH)
Ook zwerfvuilvrijwilligers, gezinnen, studenten... kunnen met de WePlog-app helpen om de buurt zwerfvuilvrij te houden. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Op 1 maart lanceert afvalintercommunale IVVO de ‘maand van de netheid’, waarbij 200 verenigingen uit de IVVO-regio zich inzetten om zwerfvuil te ruimen. Elke vereniging engageert zich om een traject van 8 km weg of fietspad aan te pakken. Nieuw dit jaar is het gebruik van de WePlog app, waarbij IVVO een speciale module voorziet voor de communicatie van de opruimers binnen de verenigingen.

Afvalintercommunale IVVO organiseert jaarlijks een grote zwerfvuilopruimactie voor verenigingen. Door de coronamaatregelen is het echter niet meer mogelijk om zo’n menigte samen op dezelfde dag op zwerfvuiljacht te sturen. Daarom lanceert IVVO in maart de ‘de maand van de netheid’, waarbij verenigingen opruimacties kunnen volbrengen in eigen bubbel.

Toename zwerfvuil

“Jammer genoeg zien we de laatste maanden een toename van zwerfvuil, denk maar aan alle mondmaskers of ontsmettingsdoekjes”, zegt Valentijn Despeghel, voorzitter van IVVO. “Vanuit IVVO vonden we het belangrijk om de jaarlijkse opruimactie coronaproof verder te zetten. In plaats van de actie op één dag te organiseren, zal de opruimactie dit jaar uitgevoerd worden over de volledige maand maart. De deelnemende verenigingen zullen 3.200 km wegbermen opruimen en daarnaast pompen we vanuit IVVO en de deelnemende gemeenten 40.000 euro in het verenigingsleven. Een win-win voor beiden.”

200 verenigingen

De ‘maand van de netheid’ gaat van start op 1 maart. 200 verenigingen uit Nieuwpoort, Koksijde, De Panne, Veurne, Diksmuide, Vleteren, Lo-Reninge, Alveringem, Ieper, Poperinge, Heuvelland en Mesen schreven zich in voor de zwerfvuilactie. Elke vereniging engageert zich om een traject van 8km weg of fietspad aan te pakken. “Nieuw dit jaar is het gebruik van de WePlog app, waarbij IVVO een speciale module voorzien heeft voor de communicatie van de opruimers binnen de verenigingen”, zegt woordvoerder Daphné Gouwy van IVVO. “Dankzij de WePlog app kan elke vereniging zien welke straten al geruimd zijn door hun leden, zo weten andere leden perfect waar ze moeten inpikken. De leden binnen de verenigingen of groep kunnen onderling met elkaar communiceren en elkaar motiveren.”

WePlog

Ook na de maand van de netheid wil IVVO zwerfvuilvrijwilligers, gezinnen, studenten… warm maken om aan de slag te gaan met de WePlog-app. “Op die manier beogen we om de gemeente het hele jaar door proper te houden”, gaat Daphné verder. “WePlog toont je met een kleurcode welke buurt dringend een opruimbeurt kan gebruiken. Zo kan er efficiënt zwerfvuil geruimd worden. Net geplogd? Dan toont de app dit aan andere ploggers en leidt hen naar wegen die opnieuw een opruimbeurt kunnen gebruiken.”

De gemeenten en IVVO kunnen opvolgen hoeveel mensen er in de weer zijn, hoeveel zwerfvuil er verzameld is door de gebruikers, hoeveel km er geplogd werd in een gemeente… “Heel gebruiksvriendelijk naar de ploggers toe is dat ze via de app een foto kunnen nemen van hun vondsten, bijvoorbeeld een band in de gracht. Dit komt bij de gemeente terecht en zo kan hun technische dienst dit gaan ophalen. Een handige app waarmee iedereen zijn steentje kan bijdragen voor een propere buurt”, besluit Daphné Gouwy. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.