Inwoners van Harelbeke roepen in nieuwe campagne zelf op om hun stad proper te houden

Woensdagnamiddag zijn op de wijk Bistierland de nieuwe anti-zwerfvuilbordjes voorgesteld. Op de foto onder andere: schepen van Milieu en Natuur Tijs Naert, Directeur Externe Zaken Koen Delie van Imog en technisch medewerker Omgeving van de stad Harelbeke Frenchy Laevens. © BR
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De inwoners van Harelbeke roepen alle voorbijgangers op om geen zwerfvuil en geen sluikstort meer langs de weg te gooien. Met de borden ‘Deze plaats is belangrijk’ laten ze iedereen weten dat ieder plekje wel voor iemand belangrijk is.

Belangrijke plaatsen horen netjes te zijn. Tijdens zijn wekelijks rit naar de hoeve in de Ieperstraat, waar Dirk aardappelen gaat kopen, komt hij regelmatig sluikstort tegen. Lena wandelt dan weer graag langs de Kortrijksesteenweg en de Ter Abdijhoeve om haar moeder te bezoeken. Onderweg is het niet fijn om huisvuilzakken die te laat of te vroeg buiten staan, te ontwijken op het voetpad. Ook de kinderen van de nieuwe woonwijk Bistierland vinden het jammer dat ze moeten spelen en fietsen tussen het afval. Ze vragen aan alle bezoekers en bewoners van hun wijk om het netjes te houden.

Een gezellige stad is een propere stad. Daarom is de stad onder begeleiding van Mooimakers en Imog gestart met een coachingtraject om het zwerfvuil- en sluikstortbeleid te verbeteren“, duidt schepen van Natuur en Milieu Tijs Naert (Groen). “Het doel van dit intensief traject is een vermindering van het zwerfvuil en sluikstort in de stad.”

Soms ligt het speelpleintje vol hondenpoep, aldus Victor

Vorig jaar werd een hondenpoepcampagne uitgevoerd en begin dit januari werden de vuilnisbakken in park Stasegem met succes aangepakt. “Achter de schermen wordt momenteel gewerkt aan een vuilnisbakkenplan voor de ganse stad. De stad doet heel wat inspanningen maar het zijn de gebruikers van de straten die bepalen of deze er proper bij liggen. Daarom willen we de gebruikers aan het woord laten met behulp van deze borden.”

Ann-Sophie Lammertyn nam mee het initiatief voor de campagne op Bistierland.
Ann-Sophie Lammertyn nam mee het initiatief voor de campagne op Bistierland.© BR

Zij vragen aan andere gebruikers om de straat en de wijk netjes te houden. “Afval hoort niet op straat. Ook hondenpoep moet door het baasje opgeruimd worden en in een straatvuilnisbak ofwel thuis in de huisvuilzak gegooid.” De huisvuilzak, het papier en karton en de PMD-zak mogen slechts vanaf 19 uur de dag voorafgaand aan de ophaling buiten geplaatst worden. Voor alle duidelijkheid: verkeerd buiten zetten van huisvuil of huisvuil in een straatvuilnisbak gooien staat gelijk aan sluikstorten en wordt bestraft met een GAS-boete die kan oplopen tot 350 euro.

Inwoners van Harelbeke roepen in nieuwe campagne zelf op om hun stad proper te houden
© gf

Er komen drie borden in de woonwijk Bistierland, twee borden in de Ieperstraat en twee borden in Ter Abdijhoeve. “Het is goed dat die borden er nu staan. De vuilnis moet opgeruimd worden. Op de speelweide in onze school doen we dat al lang. De grote mensen zouden dat ook moeten doen”, aldus Sien, die in de Heilig Hartschool zit. “We maken de mensen er op attent dat vuilnis in een vuilnisbak hoort. Je mag dat niet op de grond of op het gras gooien. We leerden dat in school. Ik kom graag naar dit speelpleintje hier, maar soms ligt het speelpleintje vol hondenpoep en dat is niet leuk”, zegt Victor, die in de stedelijke basisschool Zuid zit.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.