Inwoners respecteren regels grof huisvuil niet: Heuvelland rekent voortaan de volle pot aan

Schepenen Bart Vanacker en Jean Pierre Geelhand bij het recyclagepark. © Eric Flamand Eric Flamand
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

Heuvelland zet verder in op het afvalbeheer. “Bij de ophaalrondes voor grof huisvuil merken we dat mensen veel meer buiten plaatsen dan bedoeld,” zegt bevoegd schepen Bart Vanacker. Daarom zal voortaan de reële prijs aangerekend worden.

De ophaling van grof huisvuil is in de eerste plaats bedoeld voor de mensen die zich moeilijk naar het recyclagepark kunnen verplaatsen. “We stellen echter vast dat veel mensen daar gebruik van maken, en ook enorm veel buiten plaatsen. Waar je nu slechts 50 euro moet betalen voor de ophaling, staat gemiddeld voor 100 euro afval buiten. Dat is dus absoluut niet correct tegenover wie zelf naar het containerpark rijdt en de volle pot betaalt volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’. We zien eveneens dat het afval niet gesorteerd wordt. Duizenden kilo’s recycleerbaar afval vliegen zo per jaar bij het brandbaar afval. Ook de ophaling kost uiteraard geld aan de gemeenschap,” duidt Bart Vanacker.

Minder mobiele mensen

“Vanaf nu wordt een reële prijs aangerekend voor een ophaalbeurt: 75 euro per ophaling en daarbovenop 0,25 euro per kg. Dat bedrag is vergelijkbaar met andere gemeenten.” In de toekomst zal het recyclagepark niet meer op maandag open zijn, maar wel op dinsdag. “Op zaterdag zal het containerpark dan weer een uur langer open blijven. Dit maakt het dus gemakkelijker voor de burger om op een geschikt moment naar het containerpark te gaan.”

CD&V Heuvelland vindt het een slechte maatregel. “Mensen die het financieel moeilijk hebben en minder mobiele mensen worden hiervan het slachtoffer”, zei raadslid Geert Debergh. Omtrent minder mobiele mensen gaf de bevoegde schepen nog mee dat er altijd een beroep kan gedaan worden op de dienst Nestor.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.