In Zonnebeke krijgt asbest nog vrij spel

(foto ZB) © zeno, bekaertt beselare
Laurens Kindt

Twee jaar nadat deze krant een groot onderzoek deed naar de verwerking van asbest in onze containerparken blijkt dat de meeste ‘slechte leerlingen’ van toen hun les geleerd hebben. Alleen in Zonnebeke ligt de container met asbest nog wagenwijd open en hebben de kankerverwekkende vezels vrij spel.

In het najaar van 2019 gingen medewerkers van deze krant op bezoek in alle recyclageparken in onze provincie waar asbest mag aangeboden worden. Ze checkten er of de container met het gevaarlijke goedje op een afgelegen plaats stond en vooral of die container afgesloten was met een dekzeil, zoals verplicht is. De resultaten waren teleurstellend. In maar liefst 15 van de 50 bezochte recyclageparken bleek men onzorgvuldig met het asbestafval om te gaan. Zo was er in Brugge wel een dekzeil, maar werd nieuw afval er zomaar bovenop gegooid.

Bovendien lagen in veel containers ook de traditionele golfplaten, maar dan in stukken gebroken. Alleen hechtgebonden asbestafval mag echter aangeboden worden, dat zijn platen waar niets van afgebroken is. Als er stukken af zijn, krijgen de gevaarlijke asbestvezels vrij spel en vliegen ze door de lucht. In veel containerparken stond de asbestcontainer bovendien dicht bij de container met groenafval, dat verwerkt wordt tot compost. Daardoor belandden die gevaarlijke asbestvezels al te vaak in de compost, die gratis aangeboden werd aan de bezoekers van het recyclagepark.

Plastic zak

Twee jaar na ons onderzoek trokken onze medewerkers opnieuw naar de vijftien slechtste leerlingen van de klas van 2019. De resultaten zijn alvast hoopgevender. Veertien van de 15 containerparken hadden nu wél een dekzeil op de asbestcontainer gelegd en gebruikten dat ook. Vaak hadden de containers een betere plaats gekregen, ver weg van de andere containers. Waar we in 2019 nog recyclageparken aantroffen waar in principe geen asbestafval mocht aangeboden worden, maar die dat toch aanvaardden, bleek dat nu niet meer het geval te zijn.

Dit was twee jaar geleden de ‘asbestcontainer’ in Dentergem. (archief KW)
Dit was twee jaar geleden de ‘asbestcontainer’ in Dentergem. (archief KW)

Zo werd de gemeente Dentergem in 2019 nog gekroond als slechtste leerling van de klas. In het recyclagepark mag er überhaupt geen asbest aangeboden worden maar wie er toch meebracht, mocht dat van de parkmedewerkers zomaar in een plastic zak steken die ergens achteloos op een pallet lag. Bij een herbezoek van onze medewerker bleek er van asbest in het Dentergemse containerpark geen spoor meer te zijn, zoals het hoort.

Jammer

Alleen in de gemeente Zonnebeke is de boodschap blijkbaar nog niet aangekomen. Bij het bezoek van onze medewerker aan het recyclagepark vorige week lag het dekzeil naast de asbestcontainer en konden de asbestvezels dus vrij door de lucht vliegen. Bevoegd schepen Sabine Vanderhaeghen (#Team8980) valt enigszins uit de lucht wanneer we haar confronteren met onze vaststellingen. “Oei, dat is jammer. Het is voor mij moeilijk om dat meteen te gaan controleren, maar het zal in ieder geval bekeken en opgevolgd worden”, klinkt het. “Alleen als er aanvoer is, zetten we de container open. Als er meerdere mensen komen, laten we de container open tot iedereen gelost heeft. Telkens open en dicht doen, is ook niet goed”, klinkt het bij de milieudienst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier