Ieperlingen planten zelf bijna 10.000 bomen aan

Stijn Fertin van de groendienst, schepen Valentijn Despeghel en milieuambtenaar Lieven Stubbe met enkele exemplaren van de gratis bomen die op 12 december uitgedeeld zullen worden. (Foto TOGH)
Stijn Fertin van de groendienst, schepen Valentijn Despeghel en milieuambtenaar Lieven Stubbe met enkele exemplaren van de gratis bomen die op 12 december uitgedeeld zullen worden. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Met de ondertekening van het bomencharter engageert het Ieperse stadsbestuur zich om 100.000 bijkomende bomen te planten op het grondgebied van de stad. Heel wat initiatieven dikten de teller intussen stevig aan. Onder meer dankzij de acties ‘Ieper boomt’ en ‘Ieper behaagt het landschap’ zullen de Ieperlingen zelf bijna 10.000 bomen aanplanten.

“De komende weken worden dankzij deze acties maar liefst 9616 bomen aangeplant”, stelt schepen van Natuur Valentijn Despeghel tevreden. “Dit succes toont aan dat de Ieperling zich schaart achter het bomenbeleid van de stad en mee z’n steentje wil bijdragen om het streefdoel van 100.000 bijkomende bomen te halen. Ondertussen werken we vanuit de stad hard verder aan toekomstige vergroeningsprojecten”.

Ieper behaagt zijn landschap

De actie ‘Ieper behaagt zijn landschap’ loopt al meer dan 25 jaar en is een echte traditie geworden. Via deze stedelijke actie kunnen inwoners tegen een voordelige prijs streekeigen plantgoed aankopen om hun tuin of erf mee te vergroenen. Ook dit jaar was deze actie opnieuw een succes. Maar liefst 8.175 stuks bosgoed, 115 hoogstambomen, 37 hoogstamfruitbomen en 40 halfstamfruitbomen worden de komende weken verdeeld en in Ieperse tuinen en langs erven aangeplant.

Ieper boomt!

Daarnaast lanceerde Stad Ieper eind oktober de actie ‘Ieper boomt’. Inwoners konden uit 12 boomsoorten één gratis boom kiezen voor in de eigen tuin, afhankelijk van de grootte van de tuin en de bodem. 1.249 Ieperse gezinnen hebben een boom besteld, wat betekent dat 1 op de 10 Ieperlingen met een tuin intekenden. Uitschieters zijn krenteboompje (456 stuks), zoete kers (219 stuks) en gele kornoelje (135 stuks).

“De bomen en struiken van beide acties zullen het Ieperse landschap de komende jaren verder vergroenen. Op die manier wordt onze stad klimaatrobuuster gemaakt. Bovendien geven ze met hun nectar, stuifmeel en vruchten heel wat dieren een noodzakelijk duwtje in de rug”, zegt schepen Despeghel.

Afhalen op 12 december

Enkel wie een boom bestelde via de campagne ‘Ieper boomt’ kan deze komen ophalen op zaterdag 12 december van 10 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur op de parking nabij de toegang van het Administratief Centrum Auris. Je zorgt best voor een ruime plastic- of jutezak om de boomwortel te beschermen tegen uitdroging. Pijltjes en instructies ter plaatse moeten ervoor zorgen dat het afhalen van de boom coronaveilig verloopt. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier