Ieper verdubbelt aantal vuilbakken om afvalstroom takeaway de baas te kunnen

Valentijn Despeghel: “Tijdens de lockdownperiodes stelden we vast dat de bestaande vuilbakken bij de Grote Markt te snel vol zaten met verpakkingen van takeaway.”© TP
Valentijn Despeghel: “Tijdens de lockdownperiodes stelden we vast dat de bestaande vuilbakken bij de Grote Markt te snel vol zaten met verpakkingen van takeaway.”© TP
Redactie KW

Ieper heeft het aantal vuilbakken op en rond de Grote Markt meer dan verdubbeld om de extra afvalberg van takeaway aan te kunnen. De bakken worden sneller geledigd door een nieuwe netheidsploeg die zeven dagen op zeven de straten opruimt met een nieuwe stofzuiger. De inzet van extra GAS-vaststellers moet de pakkans van sluikstorters verhogen.

“Heel wat mensen komen nog altijd onze stad bezoeken en willen er ook iets eten”, zegt schepen van Afval Valentijn Despeghel (Vooruit). “Tijdens de lockdownperiodes stelden we vast dat de bestaande vuilbakken bij de Grote Markt te snel vol zaten met verpakkingen van takeaway. Het overtollige afval werd dan rond de afvalbak geplaatst, waarna het de stad in waaide. Dat is natuurlijk dweilen met de kraan open, waarop we beslisten om extra vuilbakken te plaatsen.”

Het gaat om vijf nieuwe ‘afvaleilanden’, die bestaan uit containers voor restafval en PMD en aan elkaar vast hangen met een ketting. “Tegen het wegwaaien”, aldus Despeghel. “Met deze extra afvaleilanden op strategische locaties wordt het aantal vuilbakken op en rond de Grote Markt ruimschoots verdubbeld. Dat blijkt nodig, want een nieuwe container met een inhoud van 140 liter was in amper vier uur al grotendeels gevuld. De afvaleilanden staan er tijdelijk om de takeawayperiode te overbruggen. We zijn bezig met de opmaak van een plan, waarbij we de toeristische assen in kaart brengen en nagaan of de bestaande vuilbakkencapaciteit er op maat is.”

Stofzuiger

Het stadsbestuur neemt nog maatregelen voor een propere stad. “Uit de burgerbevraging van 2019 bleek netheid een van de belangrijkste prioriteiten voor de Ieperlingen. Daarom maken we hier werk van. We kochten onlangs een afvalstofzuiger en wierven vijf extra mensen aan voor een nieuwe ‘netheidsploeg’. Zij gaan de vuilbakken regelmatiger leeg maken en élke dag afval ruimen. Ook in het weekend, want dan wordt het meeste afval weggeworpen. Vroeger gebeurde dit enkel op zaterdagmiddag, nu gaat de ploeg aan de slag op zaterdag én zondag van 7.30 tot 13.30 uur.”

Daarnaast wordt meer ingezet op handhaving. “Er werden vier stadsmedewerkers extra aangesteld als GAS-vaststeller. Zij zullen kordater optreden wanneer mensen sluikstorten of hun huishoudelijk afval in de openbare vuilbakken stoppen. De grootte van de GAS-boetes hangt af van het type sluikstort en de recidive. Het stemt me wel tevreden dat er een dynamiek op gang komt in de stad, waarbij steeds meer burgers helpen opruimen en zich bewust worden van de grotere afvalberg, die de gemeenschap handenvol geld kost.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.