Ieper ondertekent Burgemeestersconvenant 2030

Valentijn Despeghel (Vooruit): “Momenteel haalden we al een CO2-reductie van 14,9 %”. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Door het Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen engageert Stad Ieper zich om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 40% te beperken ten opzichte van 2011. Ondertussen staat de teller op een reductie van 14,9%, maar volgens schepen Valentijn Despeghel (Vooruit) is de vooropgestelde reductie van 40% haalbaar.

In 2015 ondertekende de stad Ieper het Burgemeestersconvenant 2020. Hiermee engageerde de stad zich tot een besparing van 20% op CO2-uitstoot tegen 2020. In 2016 werd daartoe in samenwerking met buurgemeente Poperinge een eerste klimaatplan opgemaakt.

Het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie 2030 is het vervolg op het Burgemeestersconvenant 2020. Met de ondertekening engageert de stad zich om de uitstoot van CO2 op haar grondgebied tegen 2030 met ten minste 40% terug te dringen ten opzichte van 2011. Nieuw is dat de gemeenten zich niet alleen engageren om de klimaatverandering te beperken, maar ook om maatregelen te nemen om de samenleving aan te passen aan gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte, overstroming, hitte…

Tweede klimaatplan

Samen met de stad Poperinge wordt een tweede klimaatplan opgemaakt. Stedelijke diensten, adviesraden en alle inwoners konden bij de voorbereiding al hun insteken en ideeën voor lokale klimaatacties bezorgen. “Op basis van deze insteken wordt er momenteel aan een voorstel gewerkt”, lichtte schepen van Duurzaamheid Valentijn Despeghel (Vooruit) toe. “Op dit moment zitten we met 14,9 % CO2-besparing ten opzichte van de nulmeting in 2011. We halen dus nog altijd niet de verhoopte 20%, maar met alle maatregelen die al genomen zijn en die nog in de steigers staan zouden we die 40% tegen 2030 zeker moeten halen.”

Relighting

De schepen somde vervolgens een aantal acties op die de CO2-uitstoot hebben doen dalen. “Al tientallen stadsgebouwen hebben we voorzien van PV-panelen en daar zullen we de komende jaren nog grote stappen vooruit zetten. Ondertussen zijn er ook al dertien laadpalen voor elektrische auto’s. We hebben heel wat stookplaatsen vernieuwd, wat deze legislatuur alleen al zorgde voor een besparing van 341 ton CO2. De relightingsprojecten op de voetbalpleinen van Voormezele, Brielen, en Elverdinge brachten al een besparing van 30 ton CO2 op. Ook binnen vernieuwen we de lichten, onder andere in de sporthallen, OC Den Briel, CC Het Perron, muziekschool in de Capucienenstraat. Daar besparen we op dit moment al 74 ton CO2. De verledding, isolering van daken, renovatie van sociaal patrimonium… Dan heb ik nog niet gesproken over klimaatadaptatie, waar we ondertussen al 44.000 bomen hebben aangeplant. Enkel Gent doet beter dan Ieper.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier