Hoger waterpeil ingesteld in natuurgebied De Blankaart in Diksmuide

Onder leiding van gouverneur Carl Decaluwé werd in natuurgebied De Blankaart in Diksmuide een nieuw, hoger waterpeil ingesteld in het Merkembroek en Woumenbroek. Daardoor kunnen deze deelgebieden van het Blankaartbekken zich als natuurgebied verder ontwikkelen.

Koen Martens (VMM), gouverneur Carl Decaluwé, Wim Pauwels (ANB) en Edgard Daemen (VLM) bij het water in de Noordbroekstraat. © ACK

Hiermee is de tweede fase van het raamakkoord van 2001 over het waterbeheer in de Blankaart een feit. Bij de eerste fase in 2012 kreeg de omgeving van de Blankaartvijver al hetzelfde hogere peil. Dat gebeurt via een volautomatisch pompstation dat de Vlaamse Milieumaatschappij bouwde op de Stenensluisvaart.

Dan zal in een gebied van 900 hectare het waterpeil verhoogd zijn. Naast het herstel van het rietmoeras trekt het waterrijke gebied ook vogelsoorten aan zoals de lepelaar, kleine zilverreiger, de steltkluut en de roerdomp. Tot nu toe werd al in een gebied van 433 hectare het waterpeil verhoogd, de investeringskosten bedragen 4.800.000 euro. In het gebied worden er her en der uitkijkposten geplaatst.

(ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.