Hevige regenval zorgt voor problemen in regio Brugge

De hevige regenval zorgde dinsdagmorgen her en der voor problemen in de regio Brugge. In Sint-Andries liep een kelder volledig onder water door een fout bij wegenwerken verderop. “Het water bleef hier op een bepaald moment maar stijgen”, zegt bewoonster Delphine.

De Jan Breydellaan in Brugge. © TLG

De waterellende begon gistermorgen al vroeg bij het koppel in de Nieuwe Sint-Annadreef in Sint-Andries. Toen Olivier Moyaert (33) omstreeks 6.30 uur opstond, stond het water al zo’n vijftien centimeter hoog in zijn lager gelegen garage. “Het was meteen duidelijk dat een dweil en een trekker niets zouden uithalen”, zegt hij. “Dus we hebben de pompiers gebeld.”

Die kwamen met twee pompen – die zo’n 400 liter per minuut konden wegpompen – ter plaatse om het water weg te pompen. Maar toch bleef het water maar stijgen. En daarom werden twee zwaardere pompen, met een capaciteit van 1.500 liter per minuut, ingezet. Beetje bij beetje trok het water uiteindelijk weg. “We zagen het heel langzaam zakken”, zegt Delphine. Het koppel plaatste alle spullen buiten en zal de schade nadien kunnen opmeten. “De diepvriezer en de wasmachine zijn wellicht kapot. Misschien ook de terrasverwarmer en grasmachine. We zullen het nadien wel allemaal bekijken. Op zich valt het wel nog mee, maar het is uiteraard niet fijn om op deze manier wakker te worden.”

Het water kon bij het koppel binnen lopen door een fout verderop bij wegenwerken. De bevoegde diensten van de stad Brugge voerden al een onderzoek. “Door het plaatsen van een rioolput en het tijdelijk afsluiten van de riolering is die kelder onder water gelopen”, zegt Mercedes Van Volcem (Open VLD), schepen van Openbaar Domein. “Er werd gevraagd aan de aannemer om de riolering tegen de avond terug open te stellen. De verzekeringsagent kwam ook al ter plaatse en dit zal een zaak tussen de burger en de aannemer worden.”

Op verschillende andere plaatsen hadden de riolen moeite om al het water te slikken. Op de E40 ter hoogte van Oostkamp stonden zowel de linker- als de middenrijstrook onder een dikke laag water. De brandweer kwam ter plaatse om te pompen en de bladeren op de riooldeksels te verwijderen. Omstreeks 8 uur gebeurde er ter hoogte van de wateroverlast ook een ongeval. Twee wagens kwamen in botsing en een ervan ging aan het tollen. Die kwam uiteindelijk met zijn neus in de tegenovergestelde rijrichting terecht. Er vielen uiteindelijk geen gewonden bij het ongeval.

Ook in de Olieboomstraat in Oostkamp geraakte het water niet meteen weg. Daar kwam het water van onder de riooldeksels weer omhoog. En in de Jan Breydellaan in Brugge stond het fietspad en een deel van de rijbaan (opnieuw) blank. Ook daar konden de riolen het water niet slikken. De politiezone Het Houtsche hield zaterdag snelheidscontroles. Ze flitsten langs de Knesselarestraat in Oedelem, de Autobaan in Loppem en de Torhoutsestraat in Ruddervoorde. In totaal werden 703 wagens gecontroleerd. Daarvan reden er 144 te snel. Niemand reed zo snel dat zijn of haar rijbewijs werd ingetrokken.

(TLG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.