Heulenaar Carlo Herpoel maakt kunstwerk met afval op Pukkelpop

Carlo Herpoel: "Alles, behalve die metalen netten, van het kunstwerk is gerecycleerd". © TVK
Ilse Naudts

“Zalig zij die recycleren.” Met die boodschap wil afvalkunstenaar en KW-medewerker Carlo Herpoel (55) uit Heule de campingbezoekers tijdens het festival Pukkelpop doen nadenken over hun consumptiegedrag. Een opvallend kunstwerk gevuld met petflessen komt in de recreatiezone aan de ingang van de hoofdcamping.

Schilderen, zagen, knippen, bevestigen, monteren… Elke avond zwoegt kunstenaar Carlo Herpoel in zijn atelier aan een kunstwerk dat komend weekend op de festivalcamping van Pukkelpop moet komen. Met metalen netten construeert hij in een loods in Heule zes rustbanken en een groot, opvallend kunstwerk dat centraal in de recreatiezone van de camping moet komen. “Alles, behalve die metalen netten, van het kunstwerk is gerecycleerd”, zegt hij. “De netten hangen aan elkaar met 400 plastiek doppen van flessen. Aan de netten bevestig ik veertig Mariabeeldjes die vroeger gebruikt werden om wijwater in te doen. Binnenin komen lege petflessen. Ook de voetsteunen van de zitbanken rond het kunstwerk worden gevuld met petflessen.”

Mariabeeldjes

“Ik noem mezelf afvalkunstenaar“, legt Carlo uit. In kringloopwinkels en op rommelmarkten vindt Carlo bruikbaar materiaal voor zijn creaties. “En de mensen weten ook dat ze mij altijd plezier kunnen doen met bijvoorbeeld oude barbiepoppen. Ook voor die Maria-van-Lourdesbeeldjes heb ik echt een zwak. Ik vind dat iets enorm fascinerend.”

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=JXgr2JM7_FQ

Voor dit kunstwerk schilderde Carlo de ruggen van de Mariabeeldjes geel. “Als de zon dan in het kunstwerk schijnt, krijgen ze een gouden gloed, net als een aureool. Dat geeft het kunstwerk nog iets extra. ‘s Avonds en ‘s nachts probeer ik dat effect te creëren door verlichting in het kunstwerk te monteren.”

Carlo neemt zijn recyclagekunst heel ernstig. “Zelfs de opschriften op mijn creatie zijn gemaakt met een oude dymo-labelmaker die ik nog had liggen.” Daarmee typte hij: Zalig zij die recycleren. Blessed those who recycle. De opschriften komen uiteindelijk maar aan drie kanten van het kunstwerk en niet aan alle vier. “Want mijn labelrestje was op”, lacht Carlo. “En ik koop niets nieuw. Alles moet gerecycleerd zijn.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ontwikkelingshulp

In het dagelijks leven werkt hij als bediende en als medewerker voor deze krant, maar Carlo is daarnaast minstens even actief. Zowel als kunstenaar als vanuit sociaal oogpunt. “Ik ben expert plastiekrecyclage. En met die kennis trek ik ook naar derdewereldlanden om daar aan kleinschalige ontwikkelingshulp te doen. Ik steun bijvoorbeeld micro-ondernemers en hun gezin om via kunst en design een inkomen te verwerven uit de recyclage van afvalstoffen. Ik kom hier en in de derde wereld op voor milieuzorg. Plastiek is volgens mij een deel van de ondergang van de mensheid. We hebben een product gecreëerd waar we als maatschappij geen weg meer mee kunnen. En we blijven dat maar doen. Plastiekrecyclage is eigenlijk maar een pleister op de wonde.”

Hopelijk helpt mijn kunstwerk om de festivalbezoekers meer verantwoord te laten omgaan met afval

Carlo werkt als kunstenaar voornamelijk met plastiek. “Eigenlijk is het mijn droom om mijzelf te moeten heruitvinden als all-round artiest. Ik hoop dat er ooit geen plastiek meer is om kunstwerken mee te maken. Dat de maatschappij milieuveilige alternatieven heeft gevonden om mee te werken.”

Het kunstwerk van Carlo op de Pukkelpopcamping moet jongeren dus aanzetten tot recycleren. Hij werkt ook samen met Ecofest, de partner milieubeheer van Pukkelpop. “Meestal doen we al het logistieke wat met afval te maken heeft. Maar Pukkelpop wou graag iets visueels om het publiek mee te betrekken in het afvalvraagstuk. Daarom ook het kunstwerk van Carlo”, legt Stijn Lambrecht van Ecofest uit.

Afvalberg valt op

“Op een festival zie je duidelijk het resultaat van de consumptiemaatschappij. Als het gaat om achtergelaten tenten, dan kan je de festivalgangers met de vinger wijzen. Maar als het gaat over eten en drinken, dan zijn ze op de camping net zoals ze thuis bezig zijn. Alleen valt hier op een festival de grote afvalberg veel meer op. We willen dus de campingbezoekers op een rustplek doen nadenken en hopelijk zetten we hen ook aan het discussiëren over afval en recyclage. Misschien creëren we zo extra beleving.

Carlo Herpoel.
Carlo Herpoel.© TVK

Ook in de praktijk helpt Ecofest mee om het afvalbeheer in goede banen te leiden. “We werken dit jaar bijvoorbeeld met een afvalwaarborg“, legt Stijn Lambrecht uit. “Als festivalgangers hun correct gesorteerde vuilniszakken achteraf komen binnenbrengen, krijgen ze hun waarborg van 10 euro terug.”

Kunstenaar Carlo zelf draait tijdens het Pukkelpop-weekend volop mee met het team van Ecofest. “We delen afvalzakken uit op de camping. Ruimen hier en daar zelf wat op. En als we zien dat kampeerders er echt een boeltje van maken, dan spreken we hen daarover aan. Hopelijk kan mijn kunstwerk net zo goed helpen om de festivalbezoekers meer verantwoord te laten omgaan met afval.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.