Zwoele zondag met mogelijk onweer

Zondag is het behoorlijk warm maar zwoel, met in de namiddag onweersbuien vanaf de Franse grens. Er is kans op hagel, windstoten en veel neerslag op korte tijd, meldt het KMI. De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft zondag het telefoonnummer 1722 geactiveerd voor wie hulp nodig heeft van de brandweer, zonder dat er een risico is op levensgevaar.

Het is zondag eerst grotendeels droog en er zijn opklaringen met hoge wolkenvelden. In de loop van de namiddag worden de opklaringen schaarser en verwachten we buien met lokaal onweer. Ze kunnen plaatselijk gepaard gaan met wat hagel, felle windstoten en veel neerslag op korte tijd. De maxima schommelen tussen 23 graden aan zee en in de Hoge Venen en 27 graden in de Kempen. De wind waait zwak tot matig en ruimt naar het zuidoosten. Aan zee waait de wind matig uit noordoost.

Nummer 1722 geactiveerd

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft zondag het telefoonnummer 1722 geactiveerd voor wie hulp nodig heeft van de brandweer, zonder dat er een risico is op levensgevaar. Het KMI waarschuwt namelijk voor slecht weer, met risico op een storm of wateroverlast.

Wie dringend een ambulance of de brandweer nodig heeft omdat mogelijk iemands leven in gevaar is, kan uiteraard het noodnummer 112 bellen. Het tijdelijke nummer 1722 is voor problemen waarbij er geen mensen in gevaar zijn, zoals ondergelopen kelders of wateroverlast op de openbare weg. Het extra telefoonnummer moet overbelasting van de noodcentrale tegengaan, zodat mensen in levensgevaar niet moeten wachten.

Ook maandag hagel mogelijk

Vannacht wordt het rustiger en nevelig of lokaal zelfs mistig. Minima van 12 tot 17 graden. Maandag is het wisselend tot soms zwaarbewolkt met buien, plaatselijk vergezeld van onweer. Lokaal is er opnieuw wat hagel, felle windstoten en veel neerslag op korte tijd mogelijk. De maxima schommelen tussen 21 graden aan de kust en 27 graden in de Kempen. De zwakke en veranderlijke wind wordt soms matig uit zuid tot zuidwest. Aan zee wordt de wind noordwestelijk in de loop van de dag.

Ook dinsdag vallen er enkele buien met kans op onweer, maar wel in mindere mate en minder intens dan maandag. Maxima van 20 tot 25 graden bij een meestal zwakke tot matige zuidwesten- tot zuidenwind. Woensdag en donderdag aanhoudend wisselvallig met (onweerachtige) buien en maxima rond 22 graden in het centrum van het land. Tegen het einde van de week neemt de onstabiliteit af met slechts lokaal nog een bui. De maxima blijven rond de normale waarde van zo’n 22 graden schommelen in het centrum van het land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier