Zo goed als zeker geen witte kerst dit jaar

Een sneeuwtapijt bedekt Kortrijk in januari 2019. Voorlopig moeten we geen sneeuw verwachten in West-Vlaanderen.©LINDE WALTERS BELGA
Een sneeuwtapijt bedekt Kortrijk in januari 2019. Voorlopig moeten we geen sneeuw verwachten in West-Vlaanderen.©LINDE WALTERS BELGA
Bert Vanden Berghe

Slecht nieuws voor de romantici onder ons. Ook dit jaar moeten we ons niet aan een heus sneeuwtapijt verwachten op Kerstmis. Weerman David Dehenauw ziet het volgende week weer wat koeler worden, maar daar blijft het helaas ook bij.

Al sinds jaar en dag spreekt een witte kerst tot de verbeelding. De witte kleur symboliseert de puurheid die gepaard gaat met de geboorte van Christus, maar in onze contreien blijft een sneeuwtapijt helaas vaak beperkt tot de kerstfilms op televisie.

Ook dit jaar moeten we er niet op rekenen om op kerstdag een sneeuwman te maken, bevestigt weerman David Dehenauw, die overigens vorige week nog zijn 50ste verjaardag mocht vieren. “We verwachten dat de temperaturen volgende week wel wat zullen zakken tot wat normaal is voor de tijd van het jaar. Voor kerstdag zelf wordt dat een zestal graden, ‘s nachts een graad of één, twee. In principe, als er wat neerslag zou vallen, kan het wel wat wit liggen maar zeker niet genoeg om van een sneeuwtapijt te spreken. Bovendien smelt dat overdag meteen weg. Volgens de huidige weermodellen blijft het koud tussen kerst en nieuwjaar, maar alles wijst er voorlopig op dat we dit jaar geen sneeuw meer moeten verwachten. Sneeuw in december komt sowieso niet vaak voor, de kans is doorgaans groter in januari of februari.”

Weerman David Dehenauw verwacht dit jaar geen sneeuwtapijt.© VTM
Weerman David Dehenauw verwacht dit jaar geen sneeuwtapijt.© VTM

“De laatste witte kerst dateert van 2010. Toen viel er in West-Vlaanderen wel wat sneeuw, maar lang niet overal. Bij ons aan de kust ( David woont in Blankenberge red. ) was er toen zelfs geen sneeuw te zien. De laatste échte witte kerst, met sneeuw over heel het land, dateert al van 1964.”

Het ziet er overigens wél naar uit dat dit jaar het warmste jaar ooit wordt voor ons land. Vorige week liet de weerman de optie nog open, maar de modellen zijn intussen weinig hoopvol. “Wereldwijd zal dit jaar zelfs in de top drie van de warmste jaren terecht komen. Dat is inderdaad niet iets om vrolijk van te worden. Zeker als je zag dat ze afgelopen zomer zelfs 38 graden haalden in Siberië.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.