Storm trekt over het land, in Nieuwpoort 9 beaufort gemeten

©DAVID STOCKMAN BELGA
©DAVID STOCKMAN BELGA
Redactie KW

Het wordt vandaag wisselend tot soms zwaarbewolkt met buien. In de namiddag komen er mogelijk opklaringen, die vooral in het noorden van het land afwisselen met buien. Het is erg winderig met een vrij krachtige tot krachtige westen- tot zuidwestenwind met rukwinden tot 70 à 80 km per uur. De maxima schommelen tussen 9 graden in de Ardennen en 13 of 14 graden in Vlaanderen, zo verwacht het KMI.

Op zee is dinsdagochtend vroeg 9 beaufort gemeten, waardoor er officieel sprake is van een storm boven ons land. Die storm krijgt echter geen naam. Dat gebeurt pas als een land code oranje afkondigt, en in ons land is het KMI dat alvast niet van plan, zegt KMI-weerman David Dehenauw. Ook de ons omringende landen doen dat niet.

De storm gaat gepaard met windstoten tot plaatselijk maximaal 95 km per uur. Zolang de bomen nog niet volop in blad staan, zijn voor code oranje windstoten van 100 tot 130 km per uur nodig. In ons land werd dus code geel afgekondigd. De storm zal dus niet gepaard gaan met grote schade. “Al is er altijd wat hinder of lichte schade mogelijk, natuurlijk”, zegt Dehenauw.

Tegen de avond vermindert de wind in sterkte, en aan zee zal dat in de vroege namiddag al zijn. De 9 beaufort werd gemeten aan de meetpaal Westhinder, zowat 30 km voor de kust van Nieuwpoort.

Tijdens de avond en nacht is het gedeeltelijk bewolkt met nog enkele buien. De wind wordt matig, maar blijft aan zee soms vrij krachtig. De minima dalen naar 1 graad op de Ardense hoogten en 6 of 7 graden in Vlaanderen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.