West-Vlaanderen zet zich schrap voor storm Bella: zondag erg veel wind en regen

Olaf Verhaeghe

Vannacht en vooral morgenvoormiddag wordt in onze provincie veel wind en bakken regen verwacht. Boven de Noordzee worden snelheden tot 90 à 100 kilometer per uur verwacht. Een stormachtig weekend dus, met dank aan storm Bella.

Warm is het niet, maar zaterdag blijft het overwegend droog met wolken en enkele opklaringen. Maar vanaf vannacht lijkt storm Bella toch over West-Vlaanderen te gaan razen. Die storm komt vanuit het Verenigd Koninkrijk richting de Noordzee en kan voor windsnelheden tot wel 90 à 100 kilometer per uur zorgen. Ook op het vasteland waait het vannacht en zeker zondagvoormiddag erg krachtig.

“Na middernacht neemt de wind op de Noordzee toe tot 8 of zelfs 9 beaufort”, zegt Nicolas Roose van Noodweer Benelux. “De meeste weermodellen volgen dat pad van een stevige zuidwesterstorm. Specifiek voor West-Vlaanderen wordt de piek van het windveld tussen 7 en 14 uur zondagvoormiddag verwacht. Bella, zoals de storm door het Met Office in het Verenigd Koninkrijk werd gedoopt, brengt veel wind en bakken regen met zich mee. Op sommige plaatsen kan er zondag 5 tot 15 liter water per vierkante meter vallen. Dat bovenop de vele regen van de voorbije dagen.”

Brusselse parken dicht

In West-Vlaanderen blijven bossen en parken voorlopig open, in Brussel gaan die uit voorzorg vanaf zaterdagavond 22 uur wel dicht. Dat heeft Leefmilieu Brussel aangekondigd. “Wij bevelen de bevolking aan om alle gewestelijke groene ruimten te vermijden, in het bijzonder de omgeving van bomen”, klinkt het. Aan de ingangen zal een bericht worden uitgehangen en zullen de parkwachters de bevolking informeren. Als de omstandigheden het toelaten, zullen de parken en bossen zondag om 17 uur opnieuw worden opengesteld.

Sneeuw boven 300 meter

Sneeuw krijgen we voorlopig niet in West-Vlaanderen, daarvoor moet je zondag naar het uiterste zuiden van het land. In de Ardennen wordt boven 300 meter hoogte een sneeuwlaag van 15 à 20 centimeter verwacht. “Maar die sneeuwval gaat gepaard met een forse wind, wat voor extra ophopingen op en langs de weg kan zorgen”, aldus Nicolas Roose nog. “Vanuit Noodweer Benelux hebben we dan ook, conform de collega’s van het KMI, geopteerd om voor de Ardennen de zeldzame code rood af te kondigen. De winterse neerslag én de wind kunnen zeker voor chaos op de weg zorgen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.