Werkweek eindigt met felle onweders

© (Foto Unsplash)
© (Foto Unsplash)
Bron: Belga

De dag start vrijdag warm en zonnig, maar in de loop van de namiddag komen er vanuit Frankrijk felle onweersbuien opzetten, met lokaal zeer veel regen op korte tijd. Dat meldt het KMI, dat ook code oranje voor onweer afkondigde vanaf vrijdagnamiddag.

De code oranje houdt in dat er op verschillende plaatsen overvloedige neerslag kan vallen op korte tijd, aldus het KMI. “Ook kunnen er hagelbollen van enkele centimeters voorkomen en plaatselijk felle rukwinden.”

Maar de dag begint dus eerst nog met zonnige perioden op de meeste plaatsen. In het westen van het land en in de Ardennen is er soms meer bewolking mogelijk met kans op een buitje. In de loop van de namiddag en ‘s avonds trekken er dan vanuit Frankrijk felle onweders over het land. De maxima schommelen tussen 18 à 19 graden aan zee en lokaal 27 graden in het centrum. De wind is in het binnenland eerst zwak uit het oosten tot noordoosten. Later wordt hij meestal matig uit noordelijke of veranderlijke richtingen.

Vrijdagavond en -nacht regent het op vele plaatsen nog een tijdje of zijn er hier en daar nog onweersbuien, plaatselijk hevig en met kans op hagel en lokale windstoten. In de loop van de nacht kan het op sommige plaatsen opnieuw nevelig of zelfs mistig worden. De minima liggen tussen 13 graden in de Hoge Venen en 17 graden in de Kempen en in Luik.

Zaterdag begint nog met buien en een eventueel lokaal onweer. In de namiddag wordt het in het westen en later ook het centrum overwegend droog met doorgaans nog veel bewolking. Aan de kust zijn er enkele opklaringen mogelijk. In het oosten blijven (onweers)buien mogelijk tot ‘s avonds. De maxima liggen tussen 15 graden aan zee en plaatselijk 20 graden in de Kempen.

Zondag blijft het in het westen en het centrum overwegend droog met opklaringen. In het oosten is er meer bewolking en zijn enkele buien mogelijk. De maxima liggen rond 15 graden in de Hoge Ardennen, rond 17 graden aan de kust en om en bij 21 graden in het centrum van het land.

De nieuwe week zou eerder zonnig starten, maar in de loop van de namiddag en dinsdag zal de kans op een bui op sommige plaatsen weer toenemen, verwacht het KMI.

KMI kondigt code oranje voor onweer af

Het KMI kondigt voor vrijdagnamiddag code oranje af voor onweer. “Vrijdagnamiddag en -avond verwachten we, in tegenstelling tot de vorige dagen, intensere en meer gestructureerde buien. Er kan daarbij op verschillende plaatsen overvloedige neerslag vallen op korte tijd”, luidt het donderdagavond. “Ook kunnen er hagelbollen van enkele centimeters voorkomen en plaatselijk felle rukwinden.”

De code oranje zal vanaf vrijdag 11 uur en tot zaterdag 3 uur gelden in het hele land.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten