Water trekt stilaan weg uit Stavele: IJzerstraat opnieuw toegankelijk voor plaatselijk verkeer, ook ‘t Hof van Commerce getroffen

Iris Crampe van ’t Hof van Commerce, samen met zoon Henri en schoondochter Astrid: “Het was akelig, maar we helpen en steunen elkaar volop.” © Anne Bovyn foto AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Onverwacht snel goed nieuws: dinsdagvoormiddag is de waterzee ter hoogte van de Stavelebrug in de IJzerstraat dermate verminderd dat het dorp langs die kant opnieuw kan worden opengesteld. De Hoekjesstraat – sinds maandag de enige route langs waar Stavele nog bereikbaar was – loopt nu wel onder water en wordt eenrichtingsverkeer.

Maandagavond beslisten burgemeester en brandweer om ter hoogte van de woning Rik Delancker in de Krombekestraat, dwars over de weg, een dijk van zandzakjes op te werpen, om te voorkomen dat het water nog meer dan al het geval is, de Krombekestraat binnen zou lopen. Achter het voormalig bedrijf Wallecan en achter de hoeve Maes werd hetzelfde gedaan. Die dijken hebben stand gehouden. De zandzakjes houden op vandaag immers nog altijd een pak water tegen.

Sinds dinsdagmorgen loopt de Hoekjesstraat vol met water uit het dorp. De Hoekjesstraat is momenteel eenrichtingsverkeer.
Sinds dinsdagmorgen loopt de Hoekjesstraat vol met water uit het dorp. De Hoekjesstraat is momenteel eenrichtingsverkeer. © Anne Bovyn foto AB

“Anders dan gisteren loopt de Hoekjesstraat vandaag dinsdag ook vol met water vanuit het dorp”, zegt burgemeester Gerard Liefooghe. “We vreesden dat we ze zouden moeten afsluiten voor alle verkeer. Dat hoeft uiteindelijk niet. Wel wordt de Hoekjesstraat vanaf dinsdag 16 uur eenrichtingsverkeer komende vanuit Krombeke en de Roggestraat. Een enorme meevaller is dat de IJzerstraat opnieuw open kan. Omdat het water daar dinsdagvoormiddag spectaculair is weggetrokken.”

Hof van Commerce

Aan ’t Hof van Commerce aan de Stavele brug staat de flamboyante zaakvoerster Iris Crampe de ene na de andere journalist te woord. Zoals we Iris kennen, is dat met de glimlach! Al is Iris – die nog ietwat herstellende is van corona – toch ook onder de indruk van de huidige gebeurtenissen.

“Ik heb corona opgelopen”, vertelt Iris. “Ik ben redelijk ziek geweest en mijn gebruikelijke vitaliteit is nog niet terug. Toen ik maandag – na 10 dagen thuisquarantaine – in Stavele kwam, kon ik mijn ogen niet geloven. Ik ben 21 jaar bezig en het is de eerste keer dat er aan de voorkant water staat. In het restaurant is er – los van de kelderruimte – geen water binnen gekomen. In de lager gelegen gedeeltes van ons domein wel. Dat zijn dan de open schuur en het atelier. In het atelier staat gelukkig alles op pootjes. Enkel de frigo’s zijn kwetsbaar.”

Een dijk van zandzakjes dwars over de Kormbekestraat moet verhinderen dat er nog meer water het dorp binnenloopt.
Een dijk van zandzakjes dwars over de Kormbekestraat moet verhinderen dat er nog meer water het dorp binnenloopt. © Anne Bovyn foto AB

“De nieuwbouwwoning van mijn zoon Henri en schoondochter Astrid heeft wel waterschade. Kijk, het regent annuleringen ten gevolge van corona. Mocht ik alleen beslissen: ik zou even sluiten. Maar Henri en Astrid, die medezaakvoerder zijn, willen per se openhouden. De komende drie weken is het breugelbuffet beperkt en ligt de focus op lekkere hutsepot. Dat zij zo enthousiast zijn, kan ik enkel maar toejuichen.”

Zandzakjes

“Maandag om 18 uur is het water in onze woning beginnen binnen komen”, reageert Astrid. “Niet langs de voordeur, maar door de buitenmuren. Met vier waterzuigers zijn we het te lijf gegaan. Maar uiteraard is er schade. Wel hebben we nu beslist om zelf een voorraad zandzakjes te voorzien. Maandag hebben we toch 2,5 uur moeten wachten op zandzakjes van de brandweer. Al begrijpen we ook dat die op dat moment overbevraagd was.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.