Vooral in westen kans op kleine overstromingen

‘Kritieke’ overstromingen, zoals in het verleden in Watou, worden er niet verwacht. © MD

Als gevolg van de aanhoudende regenval kunnen er in Vlaanderen enkele waterlopen uit hun oevers treden. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) verwacht vandaag wel geen ‘kritieke’ overstromingen.

De waterpeilen zijn als gevolg van de regenval van de voorbije dagen en de verzadiging van de bodem op een aantal plaatsen hoog. Afgelopen nacht viel zowat 10 millimeter neerslag en in de loop van de dag wordt, vooral in het noordwesten, nog ongeveer 15 millimeter verwacht.

Daardoor is op de IJzer de prewaakdrempel – die wijst op ‘verhoogde waakzaamheid’, maar ‘geen overstromingen’ – overschreden in de West-Vlaamse plaatsen Lo-Fintele en Roesbrugge. “De waterstanden stijgen en in de loop van de dag zullen de waakdrempels waarschijnlijk overschreden worden”, zegt de VMM. “In Haringe is dat nu reeds het geval.”

Het bereiken van de waakdrempel houdt in dat bijzonder verhoogde waakzaamheid nodig is en dat niet-kritieke overstromingen mogelijk zijn. Ook op het westelijke deel van het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort en op het kanaal Plassendale-Nieuwpoort waarschuwt de VMM voor het risico op dergelijke overstromingen.

De VMM verwacht nergens kritieke overstromingen, omdat maandag minder neerslag zou vallen dan eerder voorspeld.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.