Valt onze zomer in het water? Onze oudste (80) en jongste (15) weerman beloven beterschap

Geri Haerynck en Milan Debuyck, de oudste en jongste weerman van West-Vlaanderen. © BC/foto Kurt
Redactie KW

De zomer is ondertussen bijna drie volle weken ver, maar aan het weer valt het niet te merken. Moeten we ons nu al opmaken voor een kwakkelzomer? We vroegen het aan Milan (15) en Geri (80), de jongste en oudste (amateur)weermannen van West-Vlaanderen.

Milan Debuyck (15), onze jongste weerman: “We moeten nog niet wanhopen”

Milan Debuyck (15) uit Roeselare studeert aan Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge. In zijn vrije tijd beheert hij de website Weather Belgium Group. Ook Milan ziet de regenval bij ons en de extreme temperaturen aan de andere kant van de plas met lede ogen aan. “Het weer wordt steeds onvoorspelbaarder en extremer en dat is een wereldwijd fenomeen. Helaas is dat een gevolg van de opwarming van de aarde”, zegt hij. “Net omdat het weer zo onvoorspelbaar geworden is, is het moeilijk te zeggen of we snel beterschap mogen verwachten. Het is echter nog gebeurd dat juli een mindere maand was, dus is het best mogelijk dat we eind juli of begin augustus beter weer zullen krijgen. De weermodellen wijzen in elk geval in de richting van iets warmere temperaturen. We hoeven dus nog niet te wanhopen.” (LH)

Geri Haerynck (80), onze oudste weerman: “Nog heel juli onbetrouwbaar weer”

Geri Haerynck (80) maakt al sinds 1974 een papieren weerkalender op voor het hele jaar. Week per week voorspelt de Koekelarenaar daarop het weer. Toen hij zijn weersvoorspelling voor 2021 lanceerde, bleek duidelijk dat we geen zomer zouden hebben als vorig jaar. “We schreeuwen nu om de zon, zoals we vorig jaar schreeuwden om regen. Ik zou het ook liever anders zien, maar nog heel juli krijgen we te maken met onbetrouwbaar weer. Zeker van rond de 20ste tot eind deze maand mogen we ons aan onverwachte regenbuien verwachten. Trouwens, op 6 juli was er al 24 liter regen gevallen, normaal valt er in heel juli 70 liter. We kunnen dus nu al spreken van een natte maand.” Toch heeft weerman Geri ook nog wat goed nieuws te melden. “Vanaf 8 augustus wordt het mooi weer tot op het einde van de vakantie.” (BC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier