Tiental oproepen voor noodweer, bliksem slaat in op woning in Kortemark

© JH
© JH
Redactie KW

Het aangekondigde zware onweer van zaterdagavond en-nacht liet West-Vlaanderen grotendeels links liggen. Brandweer Westhoek kreeg een tiental oproepen binnen, vooral in Kortemark. Daar sloeg de bliksem in op een woning.

Bij brandweer Westhoek liepen tussen zaterdagavond en zondagochtend een tiental oproepen binnen. In het zuiden in de streek van Ieper waren er zelfs geen oproepen.

“In Koekelare kwam er ’s nachts regen binnen via het dak van een woning in de Zuidstraat”, zegt woordvoerder Kristof Louagie. “In Nieuwpoort werden ze opgeroepen voor wat brokstukken en Kortemark rukte enkele keren uit voor water. Zij kregen ook andere oproepen voor noodweer.”

Blikseminslag in tuin

Bij post Kortemark kwamen een vijftal oproepen binnen. De zwaarste was zaterdagnacht rond 23.30 uur. “Toen was het onweer vrij hevig met enkele zware donderslagen en goot het even water”, zegt brandweerkapitein David Vanden Eynde.

“De bliksem is er toe ingeslagen op een verlichtingspaal in de tuin van een woning in de Ichtegemstraat. Die inslag zocht zich een weg tot in de zekeringskast van het huis. Die is volledig vernield. Het is niet duidelijk of er veel schade is aan toestellen in het huis. Wij gingen ter plaatse om te controleren of er brandgevaar was maar dat bleek niet het geval te zijn. In de Ieperstraat werden enkele gaten in het dak geslagen van een tuinhuis. Elders liepen enkele kelders onder zoals in’t Oosthof en stond er water in de Vladslostraat.”

Bewoners van Kortemark maakten zaterdagnacht melding van stroom- en internetproblemen. Fluvius kwam ter plaatse in de Ichtegemstraat.

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.