Stormschade in onze provincie: een overzicht

AZ West.© (Foto JH)
AZ West.© (Foto JH)
Redactie KW

De hele dag wordt in de hele provincie heel veel wind verwacht. Dat zorgde op veel plaatsen al voor de nodige schade.

De wind haalt vandaag snelheden tot 110 kilometer per uur en dat merkt de brandweer in het aantal oproepen. Bij zone Westhoek hadden ze tegen de middag al meer dan zeventig oproepen ontvangen voor stormschade. Ook in het zuidwesten van de provincie hield de storm lelijk huis. Bij Fluvia noteerden ze rond de middag al 32 oproepen. Ook hier was sprake van de roofing van twee panden die door de rukwind was losgekomen. Ook in zone Midwest liepen al 60 à 70 meldingen binnen. In Roeselare is een deel van het dak van een school losgekomen en op de speelplaats beland .

Het dak van Barnum in Roeselare.© (Foto EV)
Het dak van Barnum in Roeselare.© (Foto EV)

In de Klaproosstraat in Veurne moest de brandweer zandzakjes leggen op een plat dak dat dreigde los te komen. Ook in de Ieperse Steenweg was dat het geval. In de Spreeuwenbergstraat, de straat achter de rechtbank van Veurne, dreigden dan weer dakpannen van een woning te waaien. Een dakpan raakte ook effectief los en kwam tegen de achterste zijruit terecht van een geparkeerde Volkswagen. Het raam begaf het.

De rukwinden hebben ook schade veroorzaakt aan het ziekenhuis van Veurne. Verschillende grote muurplaten van de zijkant van het AZ West langs de Ieperse Steenweg kwamen los. De platen belandden er op een parking van een achterliggend deel van het ziekenhuis. Het is niet duidelijk of ze daar schade veroorzaakten. De brandweer kwam ter plaatse om de zijgevel te inspecteren. Ook op het dak werd een controle uitgevoerd.

Ook aan de kust zijn er heel wat oproepen binnengekomen. Zo sneuvelde er ook een grote boom aan de Noordzeedreef in Oostduinkerke ter hoogte van het Hannecartbos.

 © (Foto JH)
© (Foto JH)
In de Distellaan in Oostende viel een stelling omver.© (Foto JRO)
In de Distellaan in Oostende viel een stelling omver.© (Foto JRO)

In Oostende viel donderdagmorgen een stelling omver . Ook een raampaneel dreigde naar beneden te vallen, waardoor de brandweer de straat moest afsluiten.

Ook meer in het binnenland zijn er al oproepen. Zo waaiden enkele dakpannen weg van een woning in de Kerkdreef in Merkem nabij Houthulst.

In Damme houdt de brandweer een overhellende kraan in het oog.© (Foto JVM)
In Damme houdt de brandweer een overhellende kraan in het oog.© (Foto JVM)

Momenteel is plaatselijk geen doorgaand verkeer mogelijk in de Sijseelsesteenweg in Damme door een overhellende bouwkraan. De brandweer is ter plaatse om de situatie te evalueren. Er is een omleiding voorzien.

 © (Foto JVM)
© (Foto JVM)

In de Vrijgeweidestraat in Ruddervoorde diende de brandweer een dak van een woning te verzekeren. Een vijftal panelen waren er losgekomen en nog meer schade dreigde. Een ladderwagen leek aangewezen, maar was niet meteen beschikbaar wegens het grote aantal oproepen door de storm.

In Lauwe koos een trampoline voor de vlucht vooruit en ontsnapte uit een tuin. Op het midden van de rotonde aan de Langekeerstraat kwam het gevaarte tot stilstand. Intussen zijn de eigenaars van de trampoline op de hoogte en namen ze hun weggewaaid speelgoed weer mee naar huis.

In Aalbeke zorgde de wind dan weer voor de nodige hinder in de Lauwsestraat. Enkele bomen werden er losgerukt en versperden zo een deel van de rijbaan. De brandweer was er druk in de weer om de weg opnieuw vrij te maken maar voor wie in de richting van Aalbeke rijdt, zal de hinder nog aanhouden tot het middaguur.

 © (Foto CL)
© (Foto CL)

In Ingelmunster vielen stenen van een nieuwe gevel naar beneden. Ook heel wat afsluitingen gingen tegen de vlakte. In een tuin blies een rukwind het dak van een lounge met sauna en jacuzzi weg.

 © (Foto TP)
© (Foto TP)

Rukwinden deden een boom omwaaien bij een speelplein in het Heuvellandse dorp Wijtschate . De boom belandde op een geparkeerde wagen.

 © (Foto BF)
© (Foto BF)

De brandweer van Moorslede moest donderdagochtend omstreeks 11 uur tot twee keer toe tussenkomen in de Dadizeelsestraat. In Slypskapelle stortte een buitenmuur van een woning door het hevige stormweer in. Op grondgebied Moorslede kwam een weggewaaide trampoline midden op de weg te liggen. Niemand geraakte gewond.

 © (Foto BF)
© (Foto BF)

De omheining van het recent aangelegde hockeyterrein in Oostduinkerke is donderdag op twee stukken volledig omgewaaid door de storm . Om veiligheidsredenen zijn alle trainingen vrijdag afgelast en mag op last van het gemeentebestuur niemand het veld betreden.

 ©MYRIAM VAN DEN PUTTE
©MYRIAM VAN DEN PUTTE

Door de voorspelde storm is ook het noodnummer 1722 geactiveerd.

(Belga/JRO/JVM/OV/JH/CL/JT/PADI/TP/BF)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten