Pas geplant bos in Ruiselede volledig onder water

Redactie KW

Zaterdag plantten zo’n 50 vrijwilligers 1.600 bomen en struiken aan in Ruiselede. Twee dagen later staan het gebied volledig onder water.

Op een drassig weiland van 1 hectare tussen de Mortelwalstraat en de Baarlaars (grondgebied Aalter) gingen Natuurpunt en Rotary Club, twee Aalterse instanties daar in de Poekebeekvallei aan de slag. Het werk verliep vlot en de buitentemperatuur viel best mee, zonder noemenswaardige regen.

Na de middag en ook gisteren stonden de hemelsluizen lang open, een zware regenperiode dus. Amper anderhalve dag na de plantcampagne, staan de planten en jonge struiken nu ‘met de jonge voetjes’ helemaal onder water. Die weilanden langs de Poekebeek staan regelmatig blank. Het vele water komt daar aangespoeld vanaf Tielt, Ruiselede en zo verder naar Poeke, Lotenhulle en Poesele en Nevele.

Bufferbekkens dus die nog maar eens hun nut bewezen en die inderdaad ideaal zijn voor aanleg van nieuwe bossen. Logisch dan ook dat Natuurpunt hoopt nog meer weilanden stroomopwaarts te kunnen transformeren in bos, zo broodnodig, onder meer in de strijd tegen de klimaatopwarming.

(RV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.