Ook in West-Vlaanderen ‘code oranje’ voor gladheid

Het KMI heeft een 'code oranje' uitgevaardigd voor West-Vlaanderen en de kust wegens gladheid. © Rob Engelaar/Belga
Redactie KW

Het KMI heeft een ‘code oranje’ uitgevaardigd voor West-Vlaanderen en de kust wegens gladheid. Eerder was die waarschuwing al aangekondigd voor de provincie Luik. In de rest van het land geldt code geel, zo blijkt op de website van de weerdienst.

Rond 16 uur bereikt een regenzone het westen van het land en vanavond en vannacht palmt die geleidelijk het ganse land in. “De eerste neerslag zal aanvriezen op de nog bevroren ondergrond. Vooral in de provincie West-Vlaanderen verwachten we de komende uren gevaarlijk gladde wegen”, dixit het KMI.

Met de regenzone schuift warmere lucht over ons land, legt de weerdienst nog uit. Hierdoor is de kans op gladheid waarschijnlijk slechts van tijdelijke aard in andere regio’s. Het KMI volgt de situatie op en schaalt ook voor de andere provincies op naar oranje indien nodig.

In West-Vlaanderen, de kust incluis, geldt vanaf de latere namiddag enkele uren code oranje. In Luik is dat vanaf de late avond.

In de Ardennen kan de gladheid verscheidene uren aanhouden. “We verwachten de gevaarlijkste condities in het oosten van de provincie Luik. In de provincie Luxemburg verwachten we weinig tot op sommige plaatsen geen neerslag, waardoor de kans op verspreide gladheid er kleiner is.”

Bij een code geel kan er bijvoorbeeld sprake zijn van lokale ijzel of lokale rijm- of ijsplekken. Bij een code oranje wordt dat verspreide ijzel of ijsplekken.

(Belga)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier