Omgekeerde regenboog gespot in Veldegem

© (Foto Xavier De Mazière)
© (Foto Xavier De Mazière)
Redactie KW

Dreigende onweerswolken, oranjerode gloed en regenbogen: voor wie de moeite doet om omhoog te kijken, is de hemel theater. Veldegemnaar Xavier De Mazière merkte een veelkleurige halve cirkel op, een zogeheten ‘circumezenitale boog’.

Vanop zijn terras nam Xavier donderdagavond om 19.57 uur per toeval dit fenomeen in de lucht waar, en nam zijn camera erbij. Hij had dit wel eens gezien op het internet, maar wist de benaming niet en zocht nieuwsgierig onder de trefwoorden ‘vreemde regenboog’ en ‘omgekeerde regenboog.’ De veelkleurige halve cirkel heet een ‘circumzenitale boog’ heet, een breking van zonlicht in ijskristallen.

“Blijkbaar is dit fenomeen niet erg zeldzaam maar wordt niet zo frequent opgemerkt. Dit omdat het (bijna) recht boven de waarnemer plaatsvindt in tegenstelling tot een regenboog die in het horizontaal zicht komt”, werd Xavier wijzer. “Ik ben niet hobbymatig bezig met weer-en natuurfenomenen, heb hierin geen opleiding genoten en beschik niet over speciale kennis. Het lijkt me gewoon leuk om dit fenomeen eens te tonen aan de lezer omdat het volgens mij niet erg bekend is.”

Volgens de luchtgesteldheid ontstaat op het juiste momenteen regenboog ontstaat door reflectie van zonlicht in waterdruppels, een circumzenitale boog door breking van zonlicht in ijskristallen, met meer zuivere kleuren. Dat dit halo-verschijnsel in de avondlijke uren zichtbaar wordt, komt doordat de zon niet hoger dan een hoek van 32° aan de hemel mag staan. Wie een miniversie van deze ‘omgekeerde regenboog’ met een glas water in de zon wil nabootsen, vindt uitleg op https://nl.wikipedia.org/wiki/Circumzenitale_boog .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier