Nieuwe kaaimuur moet Blankenberge beter beschermen tegen stormen

De nieuwe straatnaam in de jachthaven werd onthuld in het bijzijn van minister Lydia Peeters. Vlnr. schepenen Patrick De Meulenaere en Kathy Kamoen, burgemeester Björn Prasse, minister Lydia Peeters en schepen Patrick De Klerck. © (Foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Zondagvoormiddag werden tijdens de Paravangfeesten de nieuwe kaaimuren, het laatste stuk stormmuur rond de jachthaven en de mobiele keringen ingehuldigd die Blankenberge moeten beschermen tegen zware stormen. Ook de komende maanden worden nog een aantal belangrijke werken uitgevoerd in de haven: in september start MDK met de tweede fase voor de nieuwe kaaimuur langs de Franchommelaan, in oktober volgt de bouw van een stormmuur op de zeedijk.

Sinds september 2020 was er heel wat beweging in de Franchommelaan en de Havenstraat. Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en het lokaal bestuur Blankenberge startten toen met het sluitstuk van de maatregelen om de stad te beschermen tegen zware stormvloeden. Aan de Barcadère werd een laatste stuk van de vaste stormmuur gebouwd en er kwamen zeven mobiele keringen om de openingen in de bestaande muur bij storm dicht te kunnen zetten. In de Havenstraat en de Franchommelaan, ter hoogte van de Barcadère, werden nieuwe kaaimuren gebouwd. Tot slot is ook het wegdek van beide straten vernieuwd, de Havenstraat heet nu bovendien ‘Leopold Konkelberge Kaai’ – naar de liberale politicus die heel wat betekend heeft voor het sociale en culturele gebeuren in Blankenberge. De nieuwe straatnaam werd zondag tijdens de Paravangfeesten onthuld in het bijzijn van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD).

“Voor de nieuwe naam werd het advies gevolgd van de cultuurraad, die aangaf dat Leopold Konkelberge als historisch figuur altijd onderbelicht is gebleven. Het is tevens de eerste keer dat Blankenberge een kaai heeft”, aldus burgemeester Björn Prasse (Open VLD).

De kaaimuur moet bescherming bieden tegen stormen.
De kaaimuur moet bescherming bieden tegen stormen. © Foto BELGA

Ook de komende maanden worden overigens nog een aantal belangrijke werken uitgevoerd in Blankenberge. In september start MDK met de tweede fase voor de nieuwe kaaimuur langs de Franchommelaan tussen het Vismijntje en de Pekelput,

in oktober volgt de bouw van een stormmuur op de zeedijk, van de Vuurtoren tot aan de Van Praethelling. “Momenteel biedt de zeedijk in dit stuk onvoldoende bescherming bij stormvloed. De muur zal mooi in de omgeving ingewerkt worden en ook dienst kunnen doen als zitbank. Einde van de werken is voorzien tegen april 2023”, aldus Prasse. Recent werd ook groen licht gegeven voor de aanleg van een nieuwe westelijke dam die de extreme verzanding van de jachthaven moet tegengaan. De nieuwe dam wordt zo’n 600 meter lang, wandelaars zullen toegang hebben tot de eerste 180 meter waar ook een trap naar het strand wordt voorzien.

“De nieuwe strekdam zal, in combinatie met een bufferzone ten westen ervan en de nieuwe strandhoofden in Wenduine, het zandtransport beter tegenhouden. De verzanding van de havengeul zal hierdoor dus sterk afnemen”, besluit Prasse. De uitvoering van de nieuwe strekdam start wel pas ten vroegste in oktober 2023.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.