Molenstraat krijgt open gracht tegen wateroverlast

Met de open gracht kan het water sneller worden afgevoerd naar de beek en naar het kanaal. (foto LV)
Met de open gracht kan het water sneller worden afgevoerd naar de beek en naar het kanaal. (foto LV)
Redactie KW

De Molenstraat in Adegem heeft eer een stukje open gracht bij. Dat stukje moet voorkomen dat de straat in de toekomst bij hevige regenval nog onder water komt te staat. In de toekomst zullen nog meer open grachten in Maldegem komen.

Schepen van Openbare Werken Jason Van Landschoot heeft het een paar keer aan de inwoners van de Molenstraat in Adegem moeten uitleggen waarom net dat stukje ingebuisde gracht in hun straat opnieuw moest worden opengelegd. “Al jaren loopt de Molenstraat bij hevige regenval gedeeltelijk onder water”, vertelt hij. “Er werd in het verleden wel gesproken over oplossingen, maar er veranderde niets aan de toestand. In november hebben we een aannemer de opdracht gegeven om in de Molenstraat een strook van enkele tientallen meters ingebuisde gracht opnieuw open te leggen. Met de open gracht kan het water sneller worden afgevoerd naar de beek en naar het kanaal. Omdat de grond te nat lag, werden de werken naar eind december en begin januari verschoven.”

Het openleggen van ingebuisde grachten wordt de nieuwe trend, die bovendien wordt aangemoedigd door de hogere overheid. “De komende jaren wordt in verschillende straten in onze gemeente een nieuw rioleringsstelsel aangelegd”, geeft schepen Van Landschoot nog mee. “Bij het opmaken van de plannen wordt, in samenwerking met Aquafin, nagegaan in welke straten er voor open grachten gekozen kan worden. Het gebruik maken daarvan heeft ook zijn invloed op het toekennen van de subsidies die wij voor die werken krijgen.”

De schepen begrijpt dat niet iedereen gelukkig is met de komst van open grachten, maar wijst er de tegenstanders steeds op dat het oppervlaktewater sneller wordt afgevoerd via open grachten dan door ingebuisde grachten. (LV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.