Kleine 300 brandweeroproepen na doortocht storm Bella: “Weinig spectaculairs, vaak heel vervelend”

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

De West-Vlaamse brandweerkorpsen hadden zondag meer dan de handen vol, met dank aan storm Bella. In totaal kwamen een kleine 300 oproepen voor stormschade of wateroverlast binnen bij de vier hulpverleningszones in onze provincie. Tot echt grote schade kwam het op de meeste plaatsen gelukkig niet.

Het was zondagvoormiddag geen weer om je hond door te jagen. Storm Bella zorgde met harde rukwinden in combinatie met veel regen voor een koude, natte voormiddag. Helaas ging de storm op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen ook gepaard met schade en wateroverlast. Zo kwamen er over de vier verschillende hulpverleningszones tot nu toe al 300 oproepen binnen.

Hulpverleningszone 1 – regio Brugge en de Oost- en Middenkust – kreeg in totaal maar liefst 117 interventies te verwerken. “Het gaat vooral om losgekomen voorwerpen en afgeknakte bomen en takken. Niet veel spectaculairs dus, maar wel vaak heel vervelend”, duidt luitenant Johan De Clercq. “Gelukkig is de storm na de middag al een stuk gekalmeerd. Ik verwacht niet dat er later vandaag nog heel veel oproepen zullen bijkomen.”

Eerst stormschade, nu wateroverlast

In de drie andere hulpverleningszones Westhoek, Midwest (regio Roeselare-Izegem-Tielt) en Fluvia (Zuid-West-Vlaanderen) kwamen telkens een 60-tal oproepen binnen. “De hele voormiddag stond in het teken van de storm”, knikt Kristof Louagie, woordvoerder van Westhoek. “Op de Grote Markt van Ieper werd het met een deels losgekomen scherm eventjes spannend, maar dat euvel kon gelukkig snel worden verholpen.”

“Op een kleine vier uur tijd zijn toch zeker 50 oproepen gekomen”, aldus Kristof Louagie nog. “Dat is niet de grote massa voor een zone met 22 brandweerposten, maar wel vrij druk. Intussen zijn de problemen wat veranderd van stormschade naar wateroverlast en insijpeling. Tegen de avond wordt nog wat regen verwacht, dus op dat vlak kunnen er nog wat bijkomen.”

Bij Midwest ging het merendeel van de 60 interventies om kleine stormschade. “Denk aan losgekomen dakpannen of bomen over de weg”, zegt Gert Messeyne. Eenzelfde geluid bij hulpverleningszone Fluvia waar naast bomen ook herashekkens, panelen en een dak van een tuinhuis aan het vliegen ging. “In totaal ging het om 63 oproepen verspreid over de hele regio”, zegt Fluvia-voorzitter Francis Benoit. “Van grote schade aan gebouwen of auto’s bleven we gelukkig gespaard.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.