In 2020 meer dan 10.000 West-Vlaamse oproepen voor ‘stormnummer’ 1722

Stormschade in Torhout op 13 maart 2021©KURT DESPLENTER BELGA
Stormschade in Torhout op 13 maart 2021©KURT DESPLENTER BELGA
Phebe Somers

Het noodnummer 1722, dat wordt geactiveerd in het geval van risicovolle weersomstandigheden, beantwoordde vorig jaar zo’n 100.000 oproepen. Dat blijkt uit cijfers die minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden heeft vrijgegeven op vraag van Kamerlid Jasper Pillen (Open VLD). De provincie West-Vlaanderen is verantwoordelijk voor 10,6 procent van het totaal aantal oproepen. Daaruit blijkt dat het ‘stormnummer’ intussen goed is ingeburgerd, sinds dat het drie jaar geleden in het leven werd geroepen.

West-Vlamingen belden vorig jaar 10.619 keer met de hulpverleners achter het nummer 1722, bijna de helft van die meldingen vonden plaats tijdens de storm Odette in september 2020. Bekijk hier hoe hard Odette toesloeg in onze provincie vorig jaar. Daarmee bevinden we ons op de zesde plaats van de ranking, ongeveer in het midden dus. Aan de top staat Oost-Vlaanderen met 19.090 oproepen, en de lijst wordt afgesloten met Luxemburg (2.569 oproepen).

Volgens de cijfers die minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft vrijgegeven op vraag van Open VLD-Kamerlid Jasper Pillen blijkt dat er in 2020 nationaal actieve 99.604 oproepen naar 1722 werden geregistreerd. De stormen Ciara en Dennis in februari en Odette eind september 2020 tellen voor zo’n 80 procent van die telefoongesprekken. Het effectieve aantal keren dat Belgen dit nummer hebben proberen te bereiken ligt echter nog hoger, omdat bij een bezette lijn burgers vaak verschillende keren opnieuw bellen.

Digitaal meldpunt in het verschiet

Jasper Pillen concludeert uit deze cijfers dat het hulpverleningsnummer drie jaar na lancering al goed is ingeburgerd bij de bevolking en z’n doel niet mist. Om de dienstverlening in de toekomst nog te verbeteren, plant minister Verlinden om 1722 nog voor de zomer van 2021 ook online beschikbaar te maken via een digitale tool. Pillen is hier alvast enthousiast over: “Zowel voor de burger als voor de hulpverleners kan dit de efficiëntie alleen maar verhogen.”

Niet-dringende interventies

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert het hulpverleningsnummer 1722 wanneer het KMI code geel, rood of oranje afkondigt. Dat kan gebeuren wanneer er onweer, storm of felle neerslag wordt verwacht. Vandaag, op dinsdag 4 mei 2021, is dat ook het geval, aangezien er windstoten tot 90 km/u kunnen plaatsvinden. Dergelijke extreme weersomstandigheden kunnen heel wat schade aanrichten, waardoor het noodnummer 112 in het verleden vaak overbelast geraakte. Om dat te vermijden, worden burgers aangemaand om 1722 te bellen wanneer ze kampen met problemen waarbij er geen mensen in gevaar zijn, zoals ondergelopen kelders of wateroverlast op de weg. Op die manier kan de brandweer ook niet-dringende interventies uitvoeren. Het nummer dient echter niet om schade aan een tuinhuis door de wind of een elektriciteitspanne te melden, daarvoor neem je best meteen contact op met een gekwalificeerde professional.

(Phebe Somers)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier