Hevige regenval zet straten blank, noodnummer 1722 geactiveerd

Ook in Izegem liepen enkele straten onder water. © BFR
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Chef Nieuws

In West-Vlaanderen heeft het zondag erg veel geregend. Vooral in de Westhoek en in de buurt van Gistel heeft dat wateroverlast veroorzaakt. Verschillende beken traden uit hun oevers en straten kwamen blank te staan. De Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken heeft tijdelijk het nummer 1722 voor niet-dringende hulp geactiveerd.

De brandweer van zone Westhoek moest vandaag zondag al 37 keer uitrukken voor wateroverlast, voornamelijk in de regio rond Alveringem, Lo-Reninge en Poperinge. “De meeste interventies waren voor straten die waren ondergelopen omdat de grachten de grote hoeveelheid regenwater niet meer kunnen slikken”, klinkt het bij de brandweer. “Hier en daar werden ook zandzakken geplaatst om huizen te beschermen tegen het stijgende water.”

Ook bij brandweerzone 1 in het noorden van de provincie kwamen er heel wat oproepen binnen voor wateroverlast. Vooral in de regio rond Gistel liepen heel wat kelders onder water en stonden straten blank. In de rest van de provincie viel het al bij al mee. De brandweer van zone Fluvia kreeg een achttal oproepen, in de zone Midwest kregen ze amper vier telefoontjes voor wateroverlast. In Izegem trad een beek uit haar oevers.

Noodnummer geactiveerd

De Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken heeft omwille van het slecht weer tijdelijk het nummer 1722 voor niet-dringende hulp geactiveerd.

Voor storm- en waterschade waarvoor je bijstand van de brandweer nodig hebt, kan je een aanvraag indienen via het e-loket op www.1722.be of het nummer 1722 bellen. “Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn”, benadrukt de overheidsdienst. “Een digitale aanvraag indienen via het e-loket 1722.be is de meest rechtstreekse manier om brandweerbijstand te vragen, maar je kan ook het nummer 1722 bellen in situaties die niet-levensbedreigend zijn”, aldus de FOD Binnenlandse Zaken.

“Gebruik bij voorkeur het e-loket. Hierdoor vermijd je dat je misschien lang aan de lijn moet blijven voordat je een operator aan de lijn krijgt. Een aanvraag via het e-loket wordt door de brandweer op dezelfde manier afgehandeld als een oproep naar 1722. Je zal dus niet sneller geholpen worden als je naar 1722 belt”, klinkt het nog. (TV/Belga)

Door de aanhoudende regen is in Ieper momenteel de Omloopstraat afgesloten door wateroverlast. Bij het kruispunt met de Proostdijstraat stroomt het water van de aanpalende beek en weilanden over straat. De brandweer legt momenteel een dam aan om het nog steeds stijgende water tegen te houden en zo de wijk die erachter gelegen is te vrijwaren. Ook in Vlamertinge wordt de Kemmelbeek in de gaten gehouden. Deze is buiten het centrum reeds buiten haar oevers getreden, maar voor Vlamertinge centrum is er momenteel nog geen gevaar. (DBI)

Komende nacht wordt nog meer regen verwacht. Waterlopen in het IJzerbekken en de Brugse Polders hebben nu al het alarmpeil bereikt. Ook ‘s nachts blijft het regenen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.