Een witte Kerst: de hoop smelt

Sfeerbeeld van de laatste witte Kerst in ons land, in 2010. © Johanna Geron BELGA
Redactie KW

Sneeuw op Kerstmis, het is iets waar velen elk jaar van dromen. Toch is het ons maar weinig gegund. De laatste keer dat we getrakteerd werden op een flinke laag sneeuw op 25 december was in 2010. Volgens een aantal weermodellen bestond er voor dit weekend nog een waterkansje dat we zaterdag nog eens wakker worden in een sneeuwlandschap, maar intussen blijkt dit toch een utopie te zijn.

Niemand doet graag voorspellingen van het weer op Kerst. Ook weerman Nicolas Roose niet, maar in Het Nieuwsblad waagde hij er zich vrijdag toch aan. Hij verklaart dat alle facetten juist moeten zitten: lage temperatuur, winterse neerslag, de vochtigheidsgraad… Dit jaar is het extra moeilijk om voorspellingen te doen omdat de weermodellen elkaar tegenspreken. “Uit die nieuwste data blijkt dat het Europese weermodel een afkoelende trend vanaf kerstavond tot nieuwjaar weergeeft. Dat betekent dat we overdag met een temperatuur van 3 graden zullen zitten. ‘s Nachts krijgen we dan vrieskou”, zegt Roose. “Het Amerikaanse weermodel ziet er echter anders uit. Het is vooral kijken naar Rusland en Scandinavië.”

Afwachten was de boodschap. Na het weekend kwam er echter meer duidelijkheid. Volgens de voorspelling van het KMI zal het weer te zacht zijn om een witte Kerst teweeg te brengen. De gemiddelde temperaturen zullen de komende week rond de 9 à 10 graden liggen in ons land, waardoor sneeuw dus niet meer tot de mogelijkheden behoort. Regen zal er echter waarschijnlijk wél uit de lucht vallen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.