Doe-expo ‘Meer Weer’ laat je kennismaken met alles rond het weer

De weerman van de RTBF en ‘onze’ Sabine Hagedoren en Bram Verbruggen lieten burgemeester Bart Tommelein kennismaken met de expo.© JRO
De weerman van de RTBF en ‘onze’ Sabine Hagedoren en Bram Verbruggen lieten burgemeester Bart Tommelein kennismaken met de expo.© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Wie het weer komende zomer in geuren en kleuren wil beleven, trekt maar beter naar het Kursaal in Oostende. Eén organiseert er deze zomer voor de eerste keer een interactieve doe-expo over het weer met leuke weetjes. Je kan er zelfs zelf het weerbericht presenteren.

Het Kursaal in Oostende vormt niet alleen het decor voor het vaccinatiecentrum. De hele zomer lang (tot 29 augustus) zijn het weervrouw Sabine Hagedoren en weermannen Frank Deboosere en Bram Verbruggen die het er voor het zeggen hebben, toch wat de expo betreft.

De expo wordt aangekondigd als een visueel feest voor iedereen en dat is het ook. De expo start dan wel op zaterdag 3 juli, wij mochten al eens een kijkje gaan nemen. Naar ons idee is het beslist de moeite waard om er langs te gaan.

Verschillende weerthema’s

De ‘Meer Weer’-expo dompelt je onder in verschillende weerthema’s en je ontdekt er alles over natuurfenomenen, aarde, klimaat, sterrenkunde, ruimtevaart, zon, duurzaamheid en de zee.

Je kan er mooie foto’s maken voor je sociale media in een van de ruim vijftig decors in de verschillende weerthema’s. Weerman Frank Deboosere zorgde bij elk thema voor enkele leuke weetjes.

Word weerman of weervrouw

Misschien heb je zelf wel stiekem de ambitie om weerman of -vrouw te worden? Dan kan je al eens oefenen. In de expo is er een ‘greenkey’ aanwezig waar je net als Sabine Hagedoren, Frank Deboosere en Bram Verbruggen, het weerbericht kan presenteren.

Je hoeft alleen de QR-code te scannen en de studio binnen te stappen. Sabine Hagedoren legt je via een instructievideo uit wat je precies moet doen. Het afgewerkte filmpje ontvang je later in je mailbox. Je kan er ook het weerbericht op de radio presenteren of zelfs een liedje aankondigen zoals een echte radiopresentator.

Het weer beleven

Met de Karrewiet weer-app ontdek je welk weer het was op je eigen geboortedag. Tot slot kan je er verschillende weerscenario’s beleven via ‘augmented reality’, waarbij je digitale beelden over de echte wereld kan plaatsen. Zo verschijnt er in een daartoe voorziene ruimte plots een windhoos, een hagelbui, donder en bliksem of sneeuw.

Proper Strand Lopers

In de expo is ook een unieke opstelling van de Proper Strand Lopers te zien. Daar krijg je onder andere informatie over de ‘plasticsoep’. Frank Deboosere legt er je ook uit wat biodiversiteit is en hoe je eraan kan bijdragen. Er is heel veel extra aandacht voor het klimaat tijdens de expo.

De expo loopt van 3 juli tot en met 29 augustus en is telkens geopend van 11 uur tot 18 uur. Tickets kosten 11 euro via de website en 12,50 euro aan de kassa. Info via www.meerweeraanzee.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.