Dinsdag code rood voor hitte in West-Vlaanderen en Henegouwen

© BELGA

Het KMI kondigt voor dinsdag code rood af voor hitte in West-Vlaanderen en Henegouwen. Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw maandagavond op Twitter.

Volgens Dehenauw is er dinsdag in die twee provincies namelijk minstens 65 procent kans dat het 40 graden wordt en dat in minstens een kwart van de oppervlakte van West-Vlaanderen en Henegouwen.

Code rood houdt in dat er bepaalde maatregelen genomen moeten worden. Zo moeten mensen veel drinken en hun zoutgehalte op peil houden. Daarnaast moeten ze ook veel rusten, in een gekoelde ruimte verblijven, rechtstreekse zonnestralen vermijden en vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging, zo valt te lezen op de website van het KMI.

In de rest van het land geldt dinsdag, net als maandag, code oranje.

In 2019 en 2020 kondigde het KMI ook al code rood af wegens hitte. In de zomer van 2021 werden geen hittewaarschuwingen uitgestuurd.

Tot 40 graden

Het wordt dinsdag opnieuw zonnig en uitzonderlijk warm met maxima van 34 tot 40 graden. Woensdag en donderdag wordt het minder warm met maxima rond 25 graden in het centrum en kans op enkele (onweers)buien. Vanaf vrijdag zonnig en in het weekend opnieuw warmer, meldt het KMI.

Dinsdag wordt het opnieuw zonnig en uitzonderlijk warm. De maxima, die worden bereikt aan het einde van de namiddag, liggen tussen 34 en 36 graden op de Ardense hoogten en tussen 37 en 39 elders. Lokaal is 40 graden mogelijk, vooral dan in de streken nabij de Franse grens.

Dinsdagavond en -nacht is het nog warm en lichtbewolkt tot helder. In de tweede helft van de nacht wordt het bewolkter vanaf de Franse grens en aan het einde van de nacht vallen er mogelijk al enkele lokale onweersbuien. De minima liggen tussen 18 en 22 graden.

Buien

Woensdag wordt het wisselend bewolkt met enkele buien en kans op onweer. Het wordt minder warm met maxima van 23 graden aan zee en op de hoogten van de Ardennen en 27 of 28 graden in de Kempen en in de grote steden.

Ook donderdag wordt het minder warm met maxima rond 25 graden in het centrum en kans op enkele (onweers)buien. Vrijdag is het zonnig met soms hoge en middelhoge wolkenvelden. Op het einde van de dag en tijdens de nacht erop vergroot de kans op buien vanaf de Franse grens. Deze gaan mogelijk gepaard met onweer.

Ook zaterdag wisselen brede zonnige perioden en wat stapelwolken elkaar af. Zondag wordt het opnieuw zonnig met af en toe wat hoge wolkensluiers.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.