https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Het regent klachten, maar het onkruid blijft schieten: groendiensten komen handen tekort om wildgroei te temmen

Voor de gemeentelijke groendiensten is het al vele weken lang alle hens aan dek. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Het regenweer in combinatie met de zachte temperaturen zorgen ervoor dat het ongewenste groen en onkruid in het West-Vlaamse straatbeeld de hoogte in blijft schieten. De mannen en vrouwen van de groendienst steken alle tandjes bij, maar kunnen gewoon niet volgen.

“Ik werk hier al 24 jaar, maar nooit eerder was het zo’n zottenkot.” Steven Delombaerde, teamleider bij de Izegemse groendienst, is samen met Mario, Bart en Dimitri stevig in de weer. “Er is geen week geweest waarin we ook maar een beetje op adem konden komen of de achterstand inhalen. Het is gewoon niet te doen.”

Overal in West-Vlaanderen klinkt hetzelfde geluid: voor de mannen en vrouwen van de gemeentelijke groendiensten is het crossen geblazen, al maanden aan een stuk. De boosdoener: het zachte weer in combinatie met de regen die de voorbije zomer is gevallen. Waar de groei normaal grotendeels stilvalt tijdens de droge en warme periodes, blijft het groen dit jaar stevig doorschieten.

© Olaf Verhaeghe

“Het is echt erg”, zegt ook Caroline Maertens, schepen van Groen in Izegem. “De bomen, het gras, het onkruid… Het is heel moeilijk beheersbaar. De planning die we opmaken, kunnen we niet aanhouden. We komen simpelweg handen tekort. De plekken waar je vrijdag kwam, hebben bij wijze van spreken op dinsdag weer een maaibeurt nodig.”

Maatwerk

Om het gevecht met het ongewenste groen te voeren, kijken de lokale besturen traditioneel naar sociale tewerkstellingsprojecten en maatwerkbedrijven als WAAK, OptimaT of De Groene Kans. Zo doet Stad Kortrijk de komende weken een beroep op twee extra ploegen van WAAK.

Alleen, ook daar vult de planning zich sneller dan de bosmaaier maaien kan. “Het is een bizar jaar”, zegt Steven Maes van WAAK. “Het voorjaar was vreemd, heel vochtig en vrij koud waardoor struiken en bomen later zijn uitgekomen. Maar sindsdien is het eigenlijk niet meer gestopt. Bijbenen, continu bijbenen en harken.”

© Olaf Verhaeghe

De planning voor de groene ploegen, zo’n 180 man sterk, zit al zeker tot eind september bomvol. “We kunnen er niets bij nemen, neen”, aldus Steven Maes nog. “Het lastige is: de ene week raak je niet rond waardoor het de week erop opnieuw vol staat met onkruid. Die achterstand blijft. Het is een goed jaar voor de planten en het onkruid, maar niet zo aangenaam voor de mensen die eraan werken of ernaar kijken.” (lacht)

Verwilderd

Dat niet iedereen de wildgroei weet te appreciëren, merken de lokale besturen absoluut. Het aantal klachten of meldingen over onverzorgde bermen, vuile voetpaden of schandalige kerkhoven ligt dit jaar een stuk hoger dan anders.

“We zien het aan het meldplatform, maar we krijgen ook gewoon soms rechtstreeks telefoon”, zegt Steven van de Izegemse groendienst. “Heel vriendelijk zijn die niet, neen. Integendeel. Ik begrijp het ergens wel: hoe het gras en het groen erbij ligt, bepaalt hoe mensen naar je stad of gemeente kijken. Maar wij zijn ook maar mensen met elk twee handen, hé. De meesten zien niet wat we wél overal doen met onze ploeg.”

Mario Halewyn, Steven Delombaerde, Dimitri Dekemel en Bart Degryse van de Izegemse groendienst.
Mario Halewyn, Steven Delombaerde, Dimitri Dekemel en Bart Degryse van de Izegemse groendienst. © Olaf Verhaeghe

“Ik zou het niet zozeer klachten noemen, wel inwoners die ons attent maken op locaties waar een onderhoudsbeurt aangewezen is”, aldus schepen Ben Desmyter, bevoegd voor groenbeheer in Poperinge. “We konden de klachten die kwamen, vrij snel opvangen”, zegt ook zijn collega Els Desmet van Torhout. “De burger merkt het verschil in groei ook in de eigen tuin, waardoor er bij de meeste mensen wel wat begrip is voor de situatie.”

Zeker is wel dat de tijd van kortgemaaid gazon langs de straat voorbij is, tot spijt van wie het benijdt. Steden en gemeenten kiezen er almaar vaker voor om bewust bepaalde zones ietwat te laten verwilderen. Kortrijk heeft bijvoorbeeld een 50-tal locaties waar natuurvriendelijk maaibeheer wordt toegepast. “Zo willen we de biodiversiteit, de bloemen en de insecten meer kansen geven”, duidt Bert Herrewyn, schepen van Natuur. “We zitten nu volop in een overgangsfase waarbij de grasbermen zichzelf omvormen tot stukken met kruiden en bloemen. Dat vraagt natuurlijk wat geduld.”

Steven Delombaerde, teamleider bij de Izegemse groendienst.
Steven Delombaerde, teamleider bij de Izegemse groendienst. © Olaf Verhaeghe

Ik werk hier al 24 jaar, maar nooit eerder was het zo’n zottenkot – Steven, teamleider bij de Izegemse groendienst

“Iets wilder is ook iets natuurlijker”, treedt schepen Caroline Maertens bij. “De meeste mensen zijn wel mee, maar je hebt uiteraard ook felle tegenstanders. Die tegenreacties, op sociale media bijvoorbeeld, vallen op. Zeker voor begraafplaatsen zijn velen gevoelig. Ik begrijp dat zeker, maar alles continu millimeteren is gewoon niet haalbaar. Lokale besturen mogen ook al even geen pesticiden meer gebruiken tegen onkruid, wat het gevecht er niet makkelijker op maakt. Wij gebruiken stoommachines en testen een proefproject met elektrolyse uit, waarbij een schokgolf door de wortels wordt gejaagd. Op het eerste gezicht lijkt dat wel resultaat te hebben, maar de vraag is op welke schaal we dat kunnen uitwerken.”

Iedereen mee

We mogen dan ook niet alles op de schouders van de groendienst schuiven, klinkt het. Menen bijvoorbeeld lanceerde een opvallende campagne om mensen aan te zetten het voetpad vlakbij proper te houden. Lukt dat niet, dan riskeren die inwoners GAS-boetes.

“Als stad doe je je best en haal je het onkruid zoveel mogelijk weg. Maar het zou nog beter zijn mocht iedere inwoner het voetpad voor de eigen deur proper houden”, oppert ook Roos Bovijn-Tack, groenschepen in Tielt. “Ook eigenaars van braakliggende terreinen kunnen gerust hun steentje bijdragen. Onze inwoners moeten de fierheid hebben om zélf mee te werken aan een onkruidvrije, propere stad.”

Mario Halewyn van de Izegemse groendienst.
Mario Halewyn van de Izegemse groendienst. © Olaf Verhaeghe

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten