Herstelwerken Sinterklaasstorm van start in Wenduine en Blankenberge

Redactie KW

Vandaag start aan de kust het herstel van de stranden die schade opliepen na de Sinterklaasstorm eind vorig jaar.

Voor een betere zeewering wordt er zand opgespoten om de stranden opnieuw te versterken. Die opspuitingen vinden plaats in Blankenberge en Wenduine. Daarna volgt ook het herstel van de stranden van Bredene. Dit jaar zijn er tien projecten gepland of in uitvoering in het kader van de kustbescherming. Het doel is de kust en haar bewoners via zachte en harde maatregelen beter te beschermen tegen zware stormen. Voor alle werken die nu in uitvoering zijn of dit jaar worden gestart, heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits 60 miljoen euro vrijgemaakt.

Vorig jaar op 5 en 6 december kreeg de kust af te rekenen met de Sinterklaasstorm. Een hoger waterpeil door springtij en zware golven beukten op de stranden en sloegen hier en daar heel wat strandzand af, dat tot onder de laagwaterlijn spoelde. Nu is het belangrijk om het gewenste veiligheidsniveau tegen overstromingen te herstellen. Dat veiligheidsniveau is de norm die wordt nagestreefd bij de uitvoering van het Masterplan Kustveiligheid.

Baggerboten

Vandaag starten er zandopspuitingen in Wenduine en in Blankenberge. Die zouden tegen begin april klaar zijn. In Bredene beginnen de werkzaamheden op 1 maart. Concreet wordt er zand in zee gewonnen en met baggerboten tot voor de kust gebracht. Door leidingen wordt een zandwatermengsel naar de kust gepompt en via persleidingen op het strand gespoten.

(MF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.