Herbruikbare bekers duiken op tussen zwerfvuil in Ruddervoorde

Redactie KW

Dit weekend werd een aantal herbruikbare bekers gevonden in de grasberm op de parking van het domein Ridefort in Ruddervoorde. Annelien Boone en haar man Jan De Baere zagen ze tijdens hun dagelijkse zwerfvuilopruimwandeling liggen en stelden de gemeente hiervan op de hoogte.

De bedoeling van herbruikbare bekers, het milieu sparen en zwerfvuil vermijden, wordt blijkbaar niet door iedereen begrepen. “We vinden dat dan ook jammer”, weet Annelien Boone van Proper Oostkamp te vertellen. “Zowel de gemeente Oostkamp als andere organisatoren doen veel inspanningen om in te zetten op duurzaam gebruik. Dit alles mist een beetje het doel als de herbruikbare bekers gewoon als vuilnis aan de kant gegooid worden. Het is jammer dat een kleine minderheid de inspanningen van velen tenietdoen.”

Aangezien er meerdere bekers liggen, waarvan er ook gebroken zijn, ging het hier om een groepje personen en niet om een enkeling. “Het is misschien stoer om te zeggen ‘ik gooi mijn bekertje hier gewoon op de grond’ waardoor de anderen volgen, maar het toont alvast meer lef om hier tegenin te gaan. Een warme oproep dus om mensen positief aan te spreken op dergelijk gedrag en hier tegen in te gaan.”

Controleren op zwerfvuil

Wanneer en door wie de bekers werden achtergelaten, is niet bekend. Dit stuk van de parking werd zeker al een maand niet opgeruimd. De mensen van Proper Oostkamp hebben ondertussen de parking en de berm volledig opgeruimd en de bekers terugbezorgd voor hergebruik.

“De bekers die gevonden werden, zijn herbruikbare bekers die uitgeleend worden door de provincie West-Vlaanderen via ‘t Rad. ‘t Rad beschikt over 1.500 provinciale bekers van 25 cl die gratis ontleend kunnen worden door inwoners, verenigingen of onderwijsinstellingen. Bij verlies of beschadiging wordt 1 euro per beker aangerekend. Bij navraag bij onze diensten blijkt dat er occasioneel wel eens een herbruikbare beker gevonden wordt in de omgeving rond een evenementenzaal. Maar daarbuiten vonden onze diensten nog nooit een herbruikbare beker bij het onderhoud van het openbaar domein. De organisatoren van evenementen krijgen de opdracht om hierop toe te zien bij hun evenement en zijn verantwoordelijk om de directe omgeving van hun locatie te controleren op zwerfvuil en ook op te ruimen. Dat wordt ook zo doorgegeven bij het verhuren van onze gemeentelijke locaties”, aldus burgemeester Jan de Keyzer.

Externe gasten

Schepen voor Jeugd Sam van de Caveye voegt eraan toe: “Vanuit de gemeente zetten we zeker in op de preventie van zwerfvuil. Dat doen we samen met de jeugdorganisaties. We zien dat zij hier ook zelf bewust mee omgaan. Het is echter wel zo dat bij openbare fuiven en evenementen ook externe gasten aanwezig zijn die geen lid zijn van hun organisatie. Bij die bezoekers is het bewust omgaan met milieu en afval misschien minder aanwezig. Na de coronacrisisperiode bekijken we samen met onze dienst jeugd hoe we meer kunnen inzetten op het voorkomen van zwerfvuil bij evenementen.”

(GST)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.