Help mee de nieuwe straatvuilnisbak kiezen

Koen Delie van Imog en schepen van Milieu Tijs Naert. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Stad Harelbeke lanceert een opmerkelijke enquête via de website van de stad. Aan de hand van enkele vragen voor de bewoners zoekt de stad de beste vuilnisbak in de strijd tegen zwerfvuil. Wie de enquête invult, kan mooie prijzen winnen.

Hoe bereiken we de producenten van zwerfvuil? Hoe tonen we de straatvuilnisbakken? Hoe zorgen we voor een ergonomisch gebruik voor de ophaler? Hoe weren we het huisvuil in de straatvuilnisbakken? Dit zijn de vragen die de stad Harelbeke en Intercommunale Imog zich de voorbije maanden stelden. Samen met Mooimakers testen ze nu enkele types vuilnisbakken uit omdat er veel verschillende vuilnisbakken op de markt zijn en elk type zijn voor- en nadelen heeft. Via de enquête mogen burgers en afvalophalers nu hun favoriete vuilnisbak kiezen. De zes verschillende types vuilnisbakken in wit, groen of zwart-groen staan op verscheidene locaties: de Marktstraat, aan de ingang en de fietsstalling van het station, de Kortrijksestraat en de Gentsestraat. Verder kunnen er ook enkele vragen beantwoord worden waaronder of men de nieuwe vuilnisbakken in het centrum van Harelbeke al zag staan en hoe vaak men gebruikmaakt van de straatvuilnisbakken in Harelbeke.

Evaluatie

Dat er nieuwe vuilnisbakken komen, heeft zijn redenen. “Het ledigen van de vuilnisbakken is voor de afhalers niet altijd even gemakkelijk. De vuilnisbakken die we nu gebruiken zijn ook te klein, waardoor ze vaak snel overvol zijn.” Het doel is om de hoeveelheid zwerfvuil in de stad terug te dringen. “Zwerfvuil moet in de vuilnisbakken komen en niet op straat. Er mag geen huisvuil in de straatvuilnisbakken”, zegt schepen van Milieu Tijs Naert (Groen). De ophalers zullen de verschillende vuilnisbakken evalueren. De gebruikers kunnen hun mening geven via de enquête op de website van de stad www.harelbeke.be/vuilnisbak. Het invullen duurt slechts vijf minuten. Wie de enquête invult, maakt kans op enkele mooie prijzen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.