Hagelstorm richt grote ravage aan in Wingene

Een korte maar krachtige hagelstorm heeft zaterdagavond een grote ravage aangericht in Wingene.


In het gemeentehuis is een crisiscentrum opgericht en er is een noodnummer, 051 65 00 60, waarop inwoners die geleden hebben onder het noodweer terechtkunnen voor meer informatie.

Natuurramp

De diensten zijn al bezig met het opstellen van een dossier om het noodweer te laten erkennen als natuurramp. ” Er zijn oude daken geraakt, ruiten liggen aan diggelen, vele auto’s zijn beschadigd, maar ook vele dakgoten, zonneboilers, carports zijn vernield …. Er is enorm veel schade. De eigrote hagelstenen deukten of sloegen er dwars door. Ook de landbouwers in de buurt zagen hele maïsvelden in een klap neerliggen”, klonk het bij de brandweer. De hoogtewerkers van zeven omringende brandweerkorpsen en de civiele bescherming waren de hele nacht in de weer om daken af te dekken. Het gemeentelijk noodinterventieplan werd in Wingene om 00.20 beëindigd maar de hulpploegen van de zeven brandweerkorpsen en de civiele bescherming blijven beschikbaar om daken tijdelijk waterdicht te maken. Als het noodweer erkend wordt als natuurramp, kunnen slachtoffers een beroep doen op een hulpfonds voor de schade.

Bij de familie Van Der Velpen – Vandewiele komt de verzekeraar deze zondagmorgen al langs. Bij Nancy Vandewiele, die nog maar anderhalve maand in haar nieuw huisje woont, staan de tranen in de ogen. “Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Op televisie ja, maar dat dit hier ooit kon gebeuren…” Filip Van Cauwenberge ziet de gaten in zijn carport met lede ogen aan. De auto’s die buitenstaan in de wijk hebben allemaal deuken in het koetswerk door de eigrote hagelstenen.

Rapporteren

De gemeente vraagt de bewoners en bedrijven hun schade zo goed mogelijk te fotograferen en te documenteren en ook om de verzekeraar op de hoogte te stellen. Momenteel wordt een dossier opgesteld om de storm te erkennen als ramp. Voor meer informatie is er het gemeentelijke noodnummer 051/65 00 60, dat zondagmorgen vanaf 8 uur beschikbaar is. Wie schade heeft kan dit de komende dagen melden via secretariaat@wingene.be of via het telefoonnummer 051/65 00 84, met opgave van naam, adres, telefoonnummer en aard van de schade.

Tijdens de hagelstorm werden vijf mensen naar het ziekenhuis overgebracht. Twee daarvan mochten intussen weer naar huis.

(Belga/PH – foto’s PH – LDP )

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.