Groep duikers spot enkele dolfijnen voor onze Belgische kust

Voor de Belgische kust heeft een groep duikers zondag dolfijnen gespot. “Een mooie waarneming, maar niet exceptioneel”, aldus Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Het gebeurt niet elke dag dat er dolfijnen worden gespot in Belgische wateren, maar uitzonderlijk is het niet. “Vermoedelijk gaat het om twee tuimelaars, zoals we die kennen uit dolfinaria. Deze kunnen wel vier meter worden, met een gewicht van 500 kilo”, aldus Jan Haelters.

“Er zijn een tweetal populaties in de buurt. Er leven zo’n 120 dolfijnen aan de oostkust van Schotland, en daarnaast is er nog een populatie van ongeveer 400 dolfijnen voor de kust van Bretagne en Normandië.”

Uitzonderlijk is het niet dat er een tuimelaar gespot werd. “Vorig jaar werden er ook gespot en op 20 april spoelde er nog een tuimelaar aan in Knokke-Heist. Er zijn bijna constant dolfijnen aanwezig in onze Noordzee. Dat blijkt ook uit de waarnemingen van vorig jaar.”

Belangrijke redenen waarom dolfijnen nu meer gezien worden zijn er niet. “Er is wellicht geen toename in het aantal dolfijnen, eerder een toename van sociale media. En met dit mooie weer gaan er ook meer mensen op zee”, aldus Haelters. “Dolfijnen zijn van nature sociale dieren die vaak naar boten toezwemmen.”

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen raadt wel aan om niet met de dieren te zwemmen. “Dolfijnen zwemmen graag met mensen, maar als ze merken dat mensen terug uit het water willen gaan, kunnen ze agressief worden”, besluit Haelters.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.