Groene Pluim 2021 gaat naar ‘Meer Bomen in Roeselare’

© JB
© JB
Redactie KW

Zaterdagvoormiddag nam Gene Vangampelaere deze prestigieuze prijs in ontvangst. “We zijn heel vereerd met deze erkenning. De 250 euro die eraan verbonden is, hopen we voor toekomstige acties te kunnen inzetten”, klonk het dankbaar.

“Ook in deze coronatijden willen we een positief en ondersteunend signaal geven aan organisaties en personen die werk maken van een betere samenleving”, zegt Groen-voorzitter Eddy Demeersseman. “De winnende actiegroep haalde bijna de helft van de stemmen. Hierdoor zijn ze de terechte winnaar. Dit neutraal initiatief maakt ons werk in de gemeenteraad iets eenvoudiger.”

Drie focuspunten

Door verschillende acties en prikkelende voorstellen stimuleert ‘Meer bomen in Roeselare’ de Roeselaarse politiek om werk te maken van meer groen en bomen, zowel binnen als buiten de stad. “ Omdat Roeselare vroeger wel eens de meest grijze stad van Vlaanderen werd genoemd, hebben we dit burgerinitiatief een viertal jaar geleden opgericht ”, aldus Gene Vangampelaere van ‘Meer bomen in Roeselare’. “Ons bestuur bestaat uit zeven mensen. Daarnaast kunnen we rekenen op heel wat sympathisanten. Onze Facebookpagina telt ondertussen meer dan 5000 leden.”

“We focussen ons op drie punten: sensibiliseren om meer groen in eigen tuin te krijgen, het openbaar groen bewaken en zorgen dat in stedenbouwkundige voorschriften voldoende plaats vrijgemaakt wordt voor bomen en struiken. We werken goed samen met het stadsbestuur, maar zijn ook kritisch”, benadrukt Gene. “ Momenteel ijveren we verder aan het Bomengordelproject waarvoor de stad Roeselare, onder impuls van onze vereniging, subsidies heeft gekregen. We willen dan ook dat die centen efficiënt worden aangewend.”

vzw Opstap

“De actie met gratis bomen en struiken die op valentijn werden uitgedeeld, was een groot succes”, zegt Gene. “ Meer dan 3.000 bomen en struiken vonden hun weg naar Roeselaarse tuinen. Het feit dat de bouwplannen op de vroegere ACV-site door ons toedoen aangepast werden om enkele bestaande waardevolle bomen te behouden, is één van onze belangrijkste realisaties.”

Naast de laureaat stond ook vzw Opstap op het podium. “ Door hun doelgroep in deze coronatijden een warm nest te blijven bieden, verricht deze organisatie enorm belangrijk werk. De acties van Veerle Boone en de vele andere vrijwilligers die zich onbaatzuchtig inzetten voor de vluchtelingen in de Noord-Franse ‘jungles’, waren als derde genomineerd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.