Groen verzet zich tegen bomenkap: “Blankenberge gaat met botte bijl door bomenbestand”

Groen Blankenberge-Uitkerke verzet zich tegen de geplande bomenkap in de Hugo Verriestlaan en enkele aanliggende straten. “Blankenberge gaat met de botte bijl door het bomenbestand”, klinkt het. Volgens het stadsbestuur zijn de bomen aan vernieuwing toe en worden ze gecompenseerd in een geboortebos in de buurt.

Nancy Lezaire (voorzitster Groen Blankenberge-Uitkerke), Anita Aerts (bestuurslid) en Rian De Rous (secretaris). © WK

In de Hugo Verriestlaan en aanligende straten Colombus, het Lode Zielenspad en Maurits Sabbepad zijn binnenkort wegwerkzaamheden gepland. “Een aantrekkelijk openbaar domein is een visitekaartje voor onze stad, maar we vinden het jammer dat de 121 knotwilgen en populieren in de straten gekapt zullen worden“, zegt Rian De Rous. Groen Blankenberge-Uitkerke dient daarom samen met de vzw Bescherm Bomen en Natuur bezwaar in tegen de aanvraag voor een omgevingsvergunning. “Want het behoud van de bomen in deze straten is in ieders belang”, klinkt het.

“Het gaat over bomen die hun beste tijd gehad hebben, of waarvan de wortels hinder veroorzaken. Het rooien van de bomen in de Hugo Verriestlaan is bovendien nodig om er een comfortabel vrijliggend fietspad te kunnen aanleggen, en de bomen zullen gecompenseerd worden in een nieuwe geboortedreef in de buurt. Ook elders in de stad doen we inspanningen om meer groen te voorzien. Denk maar aan de IJzerstraat, Weststraat en de toekomstige Grote Markt”, reageert schepen van Groenbeheer en Openbaar Domein Sandy Buysschaert (CD&V).

Kappen niet nodig

“Het probleem is dat je een boom niet zomaar kunt vervangen: het duurt vele jaren voor een nieuw aangeplante boom dezelfde natuurwaarde heeft”, klinkt het nog bij Groen Blankenberge-Uitkerke. “Bovendien zijn deze bomen niet ziek, en zouden ze dus nog vele decennia kunnen blijven staan. We zijn de tel kwijt, maar in Blankenberge zijn de afgelopen jaren zeker duizend bomen gekapt, zonder dat daar een goede reden voor was. Ook voor de geplande werken is het helemaal niet nodig om deze bomen te kappen.”

Groen Blankenberge-Uitkerke roept de bewoners op om een bezwaarschrift in te dienen. “Eerstdaags krijgen ze van ons een brief in de bus. Een bezwaarschrift indienen, kan nog tot en met 28 augustus en is gratis. Wie hulp wenst of nog vragen heeft, kan ons altijd mailen via info@groenblankenberge.be“, zegt voorzitster Nancy Lezaire. (WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.