Groen Kortrijk niet tevreden over groot aantal gesneuvelde bomen

Redactie KW

Volgens Groen Kortrijk sneuvelen er vaak (oude/grote) bomen bij het toekennen van omgevingsvergunningen. “Onlangs nog verdwenen achttien grote bomen in de Oogststraat in Heule. Ook bij de herinrichting van de Cederlaan gaan er binnenkort weer heel wat bomen tegen de vlakte”, zegt Groen gemeenteraadslid Matti Vandemaele.

“Maandelijks sneuvelen er in Kortrijk oude bomen. Vaak komen er nieuwe kleine bomen in de plaats, maar het duurt lang vooraleer die bomen eenzelfde ecologische en visuele waarde hebben als de gekapte. Verbeeld je een Sint-Amandsplein zonder plataan of de verlaagde Leieboorden met reeds enkele volwassen platanen. Een wereld van verschil.”

Dossier Heirweg

Groen stelt vast dat de beloofde bomen niet altijd gerealiseerd worden. “Zo is er het dossier van de Heirweg in Heule. Men kapte er, in de winter van 2009-2010, veertien wilgen. Na het bouwen van de verkaveling kwamen hier zes plantvakken met struikjes zonder bomen”, aldus Matti. Groen Kortrijk plantte er nu, op eigen initiatief, zes krulwilgen. Een uiting van de krultenen die de Kortrijkse groenen krijgen bij de manier waarop de stad omgaat met haar bomen.

Het dossier Heirweg is achter de feiten aanlopen

Groen Kortrijk vraagt dat er bij elke omgevingsvergunning geprobeerd wordt om waardevolle bomen maximaal te bewaren. “Als er bomen moeten sneuvelen dan vragen we een grote compensatie door het plaatsen van meer bomen. Een omgevingsvergunning moet duidelijk bepalen waar en welke bomen er komen”, aldus Matti Vandemaele. Tot slot vragen de Groenen een systematische opvolging over de realisatie van de beloofde groen/bomenelementen uit de omgevingsvergunningen.

Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten, Wout Maddens reageert: “De vragen van groen zijn al jaren van toepassing. Het is een opsomming van wat er van toepassing is. Aan alle vragen en bezorgdheden voldoet de stad. Het dossier Heirweg is achter de feiten aanlopen. Het kan zijn dat er toen bezwaren waren die leiden tot alleen aanleg van perken. Bij het toekennen van bouwvergunningen en omgevingsvergunningen wordt altijd rekening gehouden met het rooien van bomen. Dit zowel op privé, bij verkavelingen als op het openbaar domein. Voor de Oogststraat is er een nieuw kwalitatief inrichtingsplan. Alle gekapte bomen compenseren we ruimschoots. Voor de Oogststraat komen er 49 nieuwe bomen.”

Totaalplaatje

Schepen van Milieu, Klimaat en Biodiversiteit Bert Herrewyn vindt het eng denken. “Men moet het totaalplaatje bekijken. We planten vorige legislatuur9.848 nieuwe bomen. Na de gemeenteraadsverkiezingen planten we al 20.000 bomen. Dit in Het preshoekbos, het geboortebos, klimaatbos en het rallybos. Ecologisch zit dat goed.” Over het visuele is de schepen van Groenaanleg duidelijk. “Men kan onmogelijk alle bomen vervangen door dezelfde grote. Soms doen we dat wel. We verplanten ook grote bomen naar een andere plaats. Alle bomen voor de heraanleg van het Overbekeplein staan naast de Budatoren.”

De Groenen vragen dat er meer dan één tandje wordt bijgestoken. Ze willen dat de stad de ecologische uitdagingen waarvoor ze staan eindelijk ernstig nemen. “Wout Maddens verkoopt graag groene praatjes en is vaak een stuk minder bezorgd om onze bomen en gezondheid”, zegt raadslid Matti Vandemaele. “Hij is al sinds 2007 schepen van Ruimtelijke ordening dus hij zou ondertussen toch moeten weten hoe het werkt.”

Beide schepenen zijn duidelijk: “Men moet het totaalplaatje bekijken. Dit zowel op bouwkundig vlak als op het groenbeleid. Laten we ernstig blijven.”

(CHH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier